Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Artı gerginlik vücudumuzu mahvediyor

18.02.2021
201
Artı gerginlik vücudumuzu mahvediyor

Yoğun çalışma temposunun verdiği stresin vücuda birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yaz dönemiyle birlikte tatil dönemi de sona erdi. Yoğun ve stresli egzersiz hayatının yaşanacağı yeni bir sonbahar-kış dönemi kapıda. Stres, başta yürek ve damar sitemi almak üzere tüm vücutta olumsuz etkilere niçin oluyor.

Stresin vücuda olumsuz etkileriyle ilgili olarak Acıbadem Fulya Hastanesi Yürek ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk şu açıklamaları yaptı: “Gerginlik, öncelikle yürek ve damar sistemi olmak üzere vücutta böylece fazla sistemde olumsuz etkilere niçin olan bir faktördür. Vücudun strese tepkisi üç aşamada gelişir; akut tepki, direnme ve tükenme aşamaları. Akut tepki aşamasında, gerek maddesel gerekse psikolojik gerginlik sonucunda gelişen adrenalin salgısına ast olarak yürek atışlarında hızlanma, tansiyonda yükselme ve solunumda süratlenme gözlenir. İkinci aşamada bu şartların değişmesi düzeltilmeye çalışılır. Yürek ve akciğer sistemi sıradan haline dönmeye başlar ve birey gevşemeye başlar. Bu ikinci aşamaya geçemeyen ya da direnme döneminde fazla enerji harcanan durumlarda tükenme görülür. Bu dönemde vücutta ciddi anlamda halsizlik, dayanıksızlık ve psikolojik olarak depresyona aşinalık, ümidini yitirme gözlenir.

Gerginlik döneminde meydana gelen taşikardi ve hipertansiyon ataklarının damar sertleşmesi olarak aşina “ateroskleroz” gelişimine neden olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Cem Arıtürk sözlerine şu şekilde devam etti: “Koroner damarlarında, ayak atardamarlarında ya da şah damarlarında damar sertliği olanlarda süreç hızlanacak, olmayanlarda ise tetiklenecektir. Stres esnasında aniden gelişen kan basıncı, aort anevrizmalı hastalarda ani damar yırtılması riskini de beraberinde getirecektir. Yeniden stres dönemlerinde çoğalan kortizol hormonu, uzun dönemde vücutta iltihabi bir işlem oluşturarak organların daha erken yıpranmasına niçin olabilmektedir. bununla beraber stres ile baş olabilmek için büyüyen sigara ve alkol tüketimi de damar sertliğinin aşina risk faktörlerindendir. Stresin tetiklediği yeme bozuklukları da yürek damar sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır.”

Kırık yürek sendromu

Stres ile tetiklenebilen damar sertliği ilk olarak koroner arterler edinmek üzere, but damarları ve şah damarlarında da görülebiliyor. bununla birlikte stres dönemlerinde tetiklenen durumlardan biri olan ve sıklıkla kadınlarda görülen “Kırık Kalp Sendromu” (takotsubo kardiyomiyopati) da kalp kriziyle karıştırılabiliyor. Yürek krizindekine benzer şekilde göğüs ağrısı ve ELEKTROKARDIYOGRAM bulguları olan bu hastalıkta, yürek damarları ayrıntılarıyla normaldir. Hastalığın oluşumunda en önemli etken ise strestir. Stresin ortadan kaldırılmasıyla ve takviye tedavi ile rahatsızlık gerileyebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.