Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Bebeklerde otizmin erken belirtileri

17.02.2021
191
Bebeklerde otizmin erken belirtileri

Bebeğinizin büyümesini izlemek unutulmaz bir deneyimdir. Fakat çocuklar gelişirken, belirtilmiş dönüm noktalarına ulaşmamak bazı problemlerin bir işaretçisi olabilir. 0-12 ay arası bebeklerde otizm spektrum bozukluğu (ASD) belirtilerini tanıyabilir ve erken teşhis ve doğru bir eğitim yöntemi ile belirtileri kontrol altına alabilirsiniz.

Otizm nedir

Otizm, oynamak, öğrenmek ve haberleşmek gibi sosyal becerileri etkileyen karmaşık bir gelişimsel engeldir. Bireysel otizm vakaları, hafif veya şiddetli gelişebilir.

Doktorlar bütün olarak otizme neyin niçin olduğunu bilmiyorlar, fakat bunun çevresel ve genetik faktörlerin bir birleşimi olduğuna inanılıyor. Bir Takım şartlar bununla beraber çocuğun otizm geliştirme şansını artırabiliyor. Örneğin, otizmli bir kardeşiniz varsa, geliştirme riskiniz sıradan %20’ye yükseliyor. Diğer risk faktörleri aralarında erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğum komplikasyonları ve daha büyük ebeveynler sayılabilir.

Bebeklerde otizm belirtileri

Ebeveynler, semptomlarına ve ciddiyetlerine ast olarak, çocukları 6-12 aylık olduklarında otizm belirtilerini tanıyabilir. Bebeğin sosyal bilgiye ve çevreye tepki gösterip göstermediğine uyarı edin. Yaşamın ilk yılında bebekler gevezelik etmeye ve muhabere etme gibi hareketler kullanmaya başlar. Otizmli bebekler ise bazen sesler veya jestlerle iletişim kuramazlar ve sosyal tepkilere cevap vermeyebilirler.

İşte bebeklerde otizmin erken belirtileri.

İlk 3 ayda olabilecek belirtiler

– Hareket eden nesneleri gözleriyle peşine düşüp takip etmiyor.

– Nesneleri tutamıyor.

– İnsanlara gülümsemiyor.

– Gevezelik yapmıyor.

– Yeni yüzlere dikkat etmiyor.

İlk 7 ayda olabilecek belirtiler

– Seslerin nereden geldiğini bulmak için kafasını çevirmiyor.

– Size sevgisini göstermiyor.

– Gülmüyor veya ses çıkarmıyor.

– Nesnelere ulaşamıyor.

– kimsesiz gülümsemiyor.

– Eylemlerle dikkat çekmeye çalışmıyor.

– Oyunlara hiç ilgisi değil.

İlk 12 ayda olabilecek belirtiler

– Sürünmüyor.

– Tek kelime etmiyor.

– Başını sallamak gibi hareketler kullanmıyor.

– Nesnelere ya da resimlere göze çarpan etmiyor.

– Desteklendiğinde dayanamıyor.

Bu kriterlerin otizmin emin kanıtı olmadığına dikkat etmek önemlidir. Yalnızca bebeğinizi otizm konusunda değer biçmek için kullanabilirsiniz. Bunlar başka bir sosyal ya da gelişimsel problemin belirtileri de olabilir.

Ya çocuğumda otizm varsa

Çocuğunuzda otizm belirtileri varsa, hemencecik çocuk doktorunuza başvurmalısınız. Doktor, bebeğinizi gelişimsel açıdan ve otizm açısından değerlendirecek.

Erken tanı, bebeğinizin otizm belirtileriyle başa çıkması ve yenmesini sağlayabilir. Erken tanı ve içten bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim bölge çocukların takriben yüzde ellisinde otizmin belirtileri teftiş altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bir takım otizmli çocukların buluğ çağı yaşına geldiklerinde öteki arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir.

email protected

özel içeriğidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.