Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Beyin sağlığınız için 3 önemli nasihat

18.02.2021
189
Beyin sağlığınız için 3 önemli nasihat

Yukarıda bahsedilen yetilerde azalma yaşlandıkça herkesin başına gelen şeyler olsa da bu olumsuzlukları ‘yaşın getirdikleri’ olarak kabullenmek zorunda değiliz.

Yapılan son çalışmalar yaşlanmaya bağlı beyin gerilemesi olarak bildiğimiz bu rahatsızlıkların yıllar boyunca biriken kronik enflamasyona bağlı olabileceğini ortaya koyuyor. Bu da aramak oluyor oysa birey hangi yaşta olursa olsun rutin beyin fonksiyonlarında zorlanma ve kafa bulanıklığı yaşıyorsa enflamasyona emrindeki nörolojik yozlaşma riskini göz önünde bulundurmalı.

Enflamasyon beyni etkiler mi

Bastırma ve patojenleri toplama ve imha etme görevi, beynin bağışıklıktan sorumluluk sahibi olan mikrogliyalara aittir. Bunu da zararlı maddelere ani bir reflekle değil edip her yerde alışılagelmiş çalışmalarına dönerek yaparlar. Lakin beyin enfeksiyon, somut ya da psikolojik travma, kronik gerginlik, kötü beslenme alışkanlıkları, yoğun toksine maruz kalma gibi saldırılara oldukça çok uğramışsa mikrogliyalar hamle modundan bayağı seyirlerine geçişte bezginlik yaşarlar.

Bunun sonucu olarak da beyinde sürekli olarak enflamasyon üretilmeye başlar. Bu da süre içinde nöronların hasar görmesine ve dolayısıyla öğrenme zorlukları ve us kaybına yol açar. İyi haber ise beyinde oluşan bu hasarın muhakkak alışkanlıklar edinilerek azaltılabileceği hatta tamamen yok edilebileceği. Enflamasyonu azaltmak, öğrenmede güçlük ve hafıza kaybını en üye indirmek için yapabilecekleriniz:

Uyumlu çalışma önemli

Aerobik yaparken beyninize akıcı kan miktarı artar. Bunun sonucu olarak beyin yeni nöronlar üretir ve nöronlar arasındaki bağı güçlendirir. 2013 yılında Maryland üniversitesinde yapılan bir egzersiz düzenli jurnal çalışma yaparak kalp atışını yükselten insanların hafızasının güçlendiğini gösterdi. Düzenli egzersizin aynı zamanda mikrogliyaları azaltarak düzenlediği de tespit edildi.

Her gün yarım saat sizi çok zorlamayan (yürümek gibi) bir çalışma yaparak beyin sağlığınızın korunmasına katkıda bulunun.

İyi gıdalar tüketin

Omega 3 gibi yağlı asitlerin beyin sağlığını geliştirdiğini gösteren onlarca alıştırma yapılmış.Omega 3’ün bir türü olan DHA seviyesi düşük beyinlerin dejenerasyona daha meyilli olduğu saptanmış. Bedenimiz yağ asitlerini kendisi üretemediğinden bu maddeleri dıştan almamız gerekiyor. Omega 3 açısından varlıklı besinler: somon, karides, yumurta, badem, ceviz.

Bunun yanına flavanoid isimli antioksidan açısından zengin olan sebze ve meyvelerde beyin sağlığı açısından fazla önemlidir. Alzheimer gibi öğrenmede gerilemeye bağlı hastalıkları engellemede etkilidir. Flavanoid açısından varlıklı besinler: yeşil ve siyah çay, muz, çilek ve böğürtlen türevleri, soğan, elma, limon, maydanoz, kırmızı şarap ve çikolata.

Her gün meditasyon yapın

Meditasyon nöronların rejenere olmasını sağlar. Massachusetts hastanesinde yapılan bir araştırma 8 hafta gibi kısa bir zaman ahenkli meditasyon yapmanın bile beynin öğrenme, us, duygular ve bilinç merkezlerindeki gri maddelerin artmasını sağladığını göstermiştir.

Kaynak:yesilist.com

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.