Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyet arasındaki ayrım nedir

17.02.2021
179
Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyet arasındaki ayrım nedir

Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyetler, karbonhidrat alımınızı sınırlamayı taşıyan iki popüler beslenme şeklidir. İkisinin de karbonhidratı sınırlamasından nedeniyle, arasındaki farkları merak edebilirsiniz. Gelin birlikte bakalım.

Düşük karbonhidrat diyeti nedir

Düşük karbonhidrat diyeti, tahılları, şekerli içecekleri ve ekmeği kısıtlayan bir gıda şeklidir. Bir düşük karbonhidrat diyetinde, karbonhidrattan alınan kaloriler, toplam kalorinin %10-30’unu oluşturur. Günde 2.000 kalori tüketen sağlıklı bir insan için bu 50-150 gram karbonhidrat anlamına gelir.

Düşük karbonhidrat diyeti; protein, sağlıklı yağlar ve sebze alımını arttırmak için yaygın olarak seçim edilir. Hem, karbonhidratları sınırlandırarak, çoğu yüksek kalorili gıdaları diyetinizden çıkarmış olursunuz. Tüm bu faktörler, toplam kalori alımınızı azaltmak ve kilo kaybınızı arttırmak için birlikte hareket edebilir.

Düşük karbonhidrat diyeti herkes için olmasa da, çoğu sağlıklı insan için yerinde bir zayıflama seçeneği olabilir.

Artıları

– Kilo kaybına neden olabilir

– Birçok tamamlanmış yüksek karbonhidratlı gıdaları yok eder

– Uzun vadede sürdürülebilir olabilir
– Uyarlama aşaması ketojenik diyete göre daha kısadır

– Ketojenik diyetten daha eksik kısıtlayıcı ve takip etmesi kolaydır

Eksileri

– Çelimsiz hissedebilirsiniz veya kabızlığı deneyimleyebilirsiniz

– Yemek Yemek seçeneklerini sınırlar

– Meyve alımını sınırlar

– Mikro beslenme alımını etkileyebilir

Ketojenik perhiz nedir

Ketojenik perhiz, son yıllarda popülerlik kazanmış fazla düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Ketojenik perhiz sara tedavisine tezgâhtar olma gibi çoğu tedavi edici özelliğe sahiptir. Gelecek taahhüt eden incelemeler, açıklanmış kanser türlerinin büyümesini de engelleyebileceğini gösteriyor. Keza, bir takım ırk zayıflamak için de kullanmaktadırlar.

Ketojenik diyette maksat beslenme ketozisine ulaşmaktır. Bu durumda, vücudunuz karaciğerinizdeki yağdan ketonlar üretir ve karbonhidratlar yerine başlıca yakıt kaynağı olarak yağ kullanır. Bu, günde 50 gramdan daha eksik karbonhidrat tüketerek, protein alımını ılımlı tutarken, yağ alımını büyük ölçüde artırarak gerçekleştirilir.

Standart bir ketojenik diyet kısıtlayıcıdır ve kilo atamak ya da sağlıklarını iyileştirmek isteyenler için pratik bir uzun vadeli seçenek olmayabilir.

Artıları

– Epilepsiyi yönetmek gibi çare edici yararları vardır

– İnsülin duyarlılığını artırabilir

– İştahı azaltabilir

Eksileri

– Düşük lif alımı nedeniyle kabızlık yaygındır

– Baş ağrısı, yorgunluk, asabiyet ve motivasyon eksikliği gibi durumlar görülebilir

– Meyve alımını sınırlar

– Uzun vakit peşine düşüp takip edilmesi zordur

Hangisi daha iyi

Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyet arasında tercih gerçekleştirmek laf konusu olduğunda, göz önünde bulundurulması gereken birkaç etken vardır.

Bu diyetler arasındaki esas fark karbonhidrat alımıdır. Düşük karbonhidrat diyetinde günde 50-150 gram karbonhidrat tüketirken, ketojenik diyette günlük karbonhidrat alımını 50 gramdan az olacak şekilde sınırlamanız gerekir.

Diğer bir asıl fark protein alımıdır. Düşük karbonhidrat diyeti ile protein alımı yüksek olabilir, ama ketojenik diyet ile protein alımı toplam kalorinin yaklaşık yüzde 20’si olmalıdır. Bunun nedeni aşırı protein alımının ketozu önleyebilmesidir. Ek olarak, yağ alımı karbonhidrat ve proteinin yerini aldığından ketojenik diyette manâlı ölçüde daha yüksek olma eğilimindedir.

Ketojenik diyet birçok insan için çok kısıtlayıcı olabilir ve bu da uzun süreli uyumun azalmasına neden olabilir. Ayrıca, ketojenik diyetin istenmeyen yan etkilere niçin olması daha olasıdır. bu nedenle, düşük karbonhidrat diyeti çoğu insan için daha iyi bir seçenek olabilir.

aynı zamanda, komplikasyon riskinizi azaltmak için herhangi bir diyete başlamadan önce sıhhat uzmanınıza danışmanız önemlidir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

email protected

özel içeriğidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.