Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Düşük lifli diyet artıları ve eksileri

17.02.2021
192
Düşük lifli diyet artıları ve eksileri

Düşük lifli diyetler, sindirim sistemi üzerindeki yükü azaltmaya, gastrointestinal kanaldan geçen gıda miktarını azaltmaya ve mide ağrısı, gaz, şişlik ve ishal gibi semptomları azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Diyet tipik olarak aşağıdakileri taşıyan sindirim sorunlarının alevlenmesi sırasında kısa bir süre boyunca izlenir:

– Ülseratif kolit
– Crohn hastalığı
– İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
– Divertikülit

Keza kolonoskopi, kolostomi ya da ileostomi gibi bir takım cerrahi işlemlerden önce önerilebilir.

Düşük lifli perhiz artıları ve eksileri

Düşük lifli perhiz sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayabilir. Bilhassa semptomların alevlendiği durumlarda IBS, divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı için kısa süreli, düşük lifli bir perhiz öönerilebilir. Keza bağırsaklarınızın pak olduğundan belirlenmiş almak için kolonoskopiler gibi işlemlerden önce kullanılır.

bununla beraber, lif, sağlığın çoğu yönü ve fazla yönlü bir diyetin kayda değer bir bileşenidir. Diyet lifinin kan şekeri kontrolü, tansiyon ve kolesterolü çökertmek gibi yararları vardır. Lif ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), hemoroid, divertikülit, kabızlık ve bağırsak ülseri gibi sorunlara aleyhinde da koruyucu olarak atama yapabilir.

Peki, yeterince lif tüketilmezse ne olur? Düşük lifli diyetler kısa vadede iyi olsa da, uzun vadede negatif sağlık etkileri yaratabilir.Çalışmalar tatmin edici lif tüketiminin; kalp hastalığı, müşteri 2 şeker hastalığı, obezite ve kolorektal kanser riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Düşük lifli diyet nasıl peşine düşüp takip edilir

Düşük lifli diyet, ham meyve ve sebzeler, bütün tahıllar, yağlı tohumlar ve baklagiller gibi yüksek lifli yiyecekleri tüketmemekle yapılır. Düşük lifli diyette bu besinler yerine, çeşitli arıtılmış tahılların, düşük lifli meyvelerin ve sebzelerin ve sağlıklı yağların tadını çıkarabilirsiniz.

Yüksek yağlı, düşük lifli bir diyet yaparken en kolay değiş tokuşlardan biri, bütün buğday, yulaf, kinoa ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar yerine beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç tüketmektir. Konserve veya pişmiş sebzelerin birçoğu, özellikle tohum olmadığı durumlarda tüketildiğinde lif bakımından daha düşüktür.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Düşük lifli diyetlerde, yüksek lifli meyveler, sebzeler, baklagiller ve bütün tahıllar gibi lifli yiyecek tüketiminizi sınırlamanız kesinlikle şarttır. Düşük lifli diyette kaçınmanız gereken gıdalar:

– Yulaf, kinoa, kahverengi pirinç, arpa, karabuğday gibi kepekli tahıllar
– Ham ve kuru meyveler
– Brokoli, frenk lahanası, karnabahar, lahana ve lahana gibi sert sebzeler
– Soğanlar
– Sarımsak
– Avokado
– Kabuklu patates
– Salam sosis vb. bitmiş etler
– Baharatlı yiyecekler
– Fasulye, mercimek, bezelye gibi baklagiller
– Kuruyemiş ve yağlı tohumlar

Düşük lifli gıdalar

Diyetinizdeki lif miktarını kısıtlarken güvenle tadını çıkarabileceğiniz düşük lifli yiyecekler ve düşük lifli atıştırmalıklar bulunmaktadır. Keza, az miktarda lifli sebzeler, nişastalar ve tüketebileceğiniz meyveler bile var. Düşük lifli diyetinizin bir parçası olabilecek en iyi yiyecekler:

Meyveler: Muz, kavun, nektarin, şeftali, papaya, konserve meyve
Sebzeler: Havuç, kuşkonmaz, kabuksuz patates, pancar, ıspanak, mantar, patlıcan, kabak, kabuğu veya çekirdeği olmayan iyi pişmiş/konserve sebzeler
Nişastalılar: Beyaz makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç, sade kraker, beyaz unlu krep/waffle, düşük lifli arıtılmış sıcak/soğuk tahıllar
Proteinli yiyecekler: Yumurta, derisiz tavuk, derisiz hindi, balık, deniz ürünleri, süt ürünleri
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, ot beslemeli tereyağı

Ne kadar peşine düşüp takip edilmeli

Birçok durumda, düşük lifli diyetler kısa bir süre her tarafında izlenmelidir. Örneğin kolonoskopi için düşük lifli bir diyet, genel olarak işlemden önce birkaç gün için gereklidir. Crohn hastalığı ya da divertikülit gibi öteki konular için, perhiz tipik olarak yalnızca belirtiler esnasında semptomları azaltmak için nasihat edilir.

Semptomlar azaldıkça zamanla, diyetinize yeniden yavaşça lif eklemeye başlayabilirsiniz. Koşul bazında değişebileceğinden, düşük lifli bir diyeti ne kadar süreyle uygulamanız gerektiğini belirlemek için doktorunuz veya diyetisyeninizle yakın bir şekilde çalışmanız önerilir.

Düşük lifli bir perhiz uzun vadede tavsiye edilmez çünkü lifli bir diyet; kabızlık, hemoroit, divertikülit ve bağırsak ülseri gibi öteki sindirim sorunları geliştirme riskiyle ilişkilidir. Lif tüketimi bununla beraber daha iyi kan şekeri kontrolü, kolesterol seviyelerinin azalması ve sindirim sisteminin sağlığının iyileştirilmesi gibi öteki sağlık durumu yararlarıyla da bağlantılıdır.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

email protected

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.