Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ekran aleyhinde meşrubat tüketimine dikkat

17.02.2021
170
Ekran aleyhinde meşrubat tüketimine dikkat

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı Derneği Yöneticisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, şekerli ve gazlı içeceklerle enerji içeceklerinin basit tüketilen kalori içerdiğini ve artı tüketimde sağlığı olumsuz etkilediğini anlattı.

Obezite riskini artırıyor

Hem çocuklarda hem de erişkinlerde şeker ya da yapay tatlandırıcı taşıyan içeceklerin, diyabet ve obezite riskini artırdığının, dağıtılmış bilimsel araştırmalarla kanıtlandığına dikkat çekici eden Yıldız, enerji içeceği ve öteki içeceklerle fazla miktarda alınan kafeinin uyku problemleri, baş ağrısı, kan basıncı yüksekliği gibi sorunlara da niçin olabildiğini söyledi.

Ekran başında tüketim daha artı

Bu cins içeceklerin ekran başındayken öteki vakit dilimlerine kıyasla farkında olan olmadan daha artı tüketildiğine dikkati çeken Yıldız, “Dünya Afiyet Örgütü taze meyve ve sütte yer alan şeker hariç, bağımsızlık şeker tüketimini günlük kalorinin yüzde 10’undan az azami 50 gram olarak sınırlıyor ve günlük kalorinin yüzde 5’inden eksik olmasını öneriyor. Benzer şekilde okul çağındaki çocuklarda kafein tüketiminin de jurnal 100 miligram altında olması gerektiğini belirtiyor.” dedi.

Elektronik cihaz kullanımı ile ilişkili

Prof. Dr. Yıldız, ekran başında tüketilen şekerli ve kafein miktarına ilişkin ABD’de yeni bir araştırma sonucunun açıklandığını; araştırmanın 8. ve 10. sınıfa dışarı giden 32 bin öğrenciyi kapsadığını söyledi. Araştırma kapsamında 14-17 arasındaki öğrencilerin 3 yıl boyunca takip edildiğini aktaran Yıldız, “Takip edilen öğrencilerin yüzde 27’sinin jurnal kalori alımlarının yüzde 10’undan fazlasını, şekerli içeceklerle enerji içeceklerinden temin ettikleri belirlendi. Araştırmaya dahil edilen öğrencilerin yüzde 21’inin, sadece bu içeceklerle günlük önerilen kafein miktarının daha fazlasını tükettiği tespit edildi. Okulda kullanılan bilgisayarlar açık havada tüm elektronik cihazlar, yüksek şeker ve kafein tüketimi ile ilişkili bulundu. Araştırmada, cep telefonu, sosyal ağ kullanımı ve video oyunları, şeker ve kafein tüketimi ile ilişkili bulundu. Şeker ve kafeinli içeceklerin tüketiminde en büyük etkiyi televizyonun yaptığı vurgulandı. Şekerli kafeinli içecek tüketiminin maksimum televizyon karşı geçirilen zaman içinde gerçekleştiği gösterildi. Jurnal her bir saat ilave televizyon izleme süresinin, Dünya Sıhhat Örgütü’nün önerdiği günlük şeker tüketim miktarını yüzde 32, jurnal önerilen kafein tüketim miktarını yüzde 28 artırdığı saptandı.” dedi.

Video oyunlarının etkisi daha düşük

Araştırma kapsamında video oyunlarının da incelendiğini aktaran Yıldız, video oyunlarının şekerli ve kafeinli meşrubat tüketiminde etkisinin daha düşük olduğunu söyledi. Çocukların video oyunu oynarken iki ellerini kullanmaları, buna karşılık televizyon izlerken eller serbest olduğundan şekerli ve kafeinli meşrubat tüketiminin daha artı olduğu öngörülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.