Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Gece lambası ile uyumayın

18.02.2021
183
Gece lambası ile uyumayın

“Uyku hastalığı uyanıklıkta emin olur. Uyanıkken kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve uyku ile ilgili sorununuz varsa hekime başvurmanız gerekiyor” diyen Aksu, uykusuzluk nedeniyle kendisini gündüz bitkin, bitkin hissedenlerin ve dikkatini toplayamayan şahısların mutlaka yardım alması gerektiğini vurguladı.

Bitki çayları uyku yapıyor mu

Nehir ve kahvenin içindeki maddeler bizdeki uykuyu başlatan merkezleri 6 saat değin baskılar, bu da uykunun başlamasını etkileyebilir. böylece iyi bir uyku için sıradan 6 saat öncesinde çay ve kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor.

Bir Takım şahısların uykuya açtırmak için bitki çayları içtiğini anımsatan Aksu, bitki çaylarının uykuya iyi geldiğini kanıtlayan bilimsel bir veri bulunmadığını, ama psikolojik olarak iyi hissediliyorsa bitki çaylarının kullanılabileceğini bildirdi.

Uyku ilaçlarını hekim kontrolünde kullanın

Aksu, “Örneğin, ‘papatya çayı içiyorum, bu beni daha iyi uyutuyor’ diye düşünüyorsanız o çaydan içebilirsiniz. Lakin bir reel var, uykunuzu kaçıran bir aktiviteniz yahut uykunuz geldiği zaman uyursunuz. Çünkü uyku fizyolojik bir olaydır, isteseniz de istemeseniz de uyursunuz. Fakat dinç bir uykunun gerçekleşmesi için uyku hastalığınızın olmaması gerekiyor. Uyku ilaçlarının hekimin verdiği zaman, hekimin verdiği sürede ve dozda olması halinde yararlı olduğunu, oysa hekimin verdiğinin ötesine geçmemek, şahısların kendi kendilerine uyku ilaçları kullanmaması, mutlaka doktor kontrolünde bu ilaçların kullanılması lüzum​iyor” dedi.

Uykunun karanlık ortamda olması gerekiyor

Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir parlak, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, açıkgöz yaşarız. Edison’un ilk ampulu bulduğu zamanki gazete reklamlarını gördüm, bu reklamlarda ‘sizin uykunuzu etkilemez’ diye yazıyordu. Etkilemez mi doğrusu? Etkiler, çok önemli etkiler. Bizim kötü uyumamızın önemli bir nedeni ışık kirliliği. Eskiye göre daha aydınlık bir ortamdayız. Melatonin salgılanmasını sürekli baskılıyor bu aydınlanma araçları. 50 sene önceye göre daha aydınlık şehirlerle aleyhinde karşıyayız, artık yıldızları göremiyoruz. Fakat yıldızları görememek melatonin salgılamamaya neden oluyor. Daha fena uyuyoruz, daha uykusuz geceler geçiriyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.