Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Hamilelikte bel ve sırt ağrılarına son

18.02.2021
197
Hamilelikte bel ve sırt ağrılarına son

Gebelik yaklaşık 40 hafta gibi uzun bir süreci kapsıyor. Hamilelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe anne adayının ceset önem merkezi değişiyor. Adale ve iskelet yapısı kuvvetsiz olan bir gebe bel ve sırt ağrıları gibi ortopedik problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Memorial Wellness Manuel Tıp Uzmanı Dr. Metin Mutlu hamilelikte görülen bel ve sırt ağrılarının manuel terapi ile tedavisi hakkında bilgi verdi.

Egzersizlere hamilelikten önce başlanmalı

Hamilelik döneminde bel ve sırt ağrıları % 60 – %80 oranında görülmektedir. Bunun nedeni kadınların bel ve pelvis bölgesinde meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Burada yapılacak birincil iş anne adayına postür duruşunu düzeltmesi hakkında bilgi vermektir. Veya hamile kalacak anne adayının en düşük 6 ay evvelden ahenkli olarak fiziksel aktivite yapmaya başlaması ve karın kaslarını hem sırt bölgesinde bulunan ve sırtı kalçaya bağlayan kaslarını kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Böylece gebelik dönemini daha bakımlı ve ağrısız geçirebilmektedirler.

ilk 3 ve son 2 ay manuel terapi uygulanabilir

Hamilelerde manuel terapi uygulaması 3. aydan sonra 4 ile 7. ay arasında yapılabiliyor. Burada “paravertebral” adale bölgesine yumuşak doku manipülasyonu denilen tedavi uygulanmaktadır. O bölgedeki kasları rahatlatmak için kısmi mobilizasyon denilen yöntemle, omur arasındaki eklemler ve kalça kaslarını tutan bağlar rahatlatılmaktadır. Bunun yanında doğru nefes alabilmekte fazla önemlidir. Bu ağrılar geçince nefes alabilmek kolaylaşmaktadır. Ayrıca diyafram kasını da çalıştırmak için mutlaka nefes egzersizleri de yapmaları gerekmektedir. Anne adaylarının hamilelik dönemi baştan başa uyarı etmeleri gereken durumlar şunlardır;

– Dimdik ayakta durulmalı, göğüs yüksekte, diyafram kası yukarda olmalıdır.

– Omuzlar sıcacık tutulmalıdır.

– Dizler muhakkak kilitlenmemelidir.

– Gebe kadınlara but ayak üzerine atması önerilmemektedir.

– Ayakta dururken ayaklar omuzların açısında açık tutularak durulmalıdır.

– Gebe olunca karın kaslarını sıkamayacaklardır, bu da ağırlık dengesini bozmaktadır. Anne adayının tartma dengesi bozulduğu için sırttaki kaslar esner ve öne doğru kambur bir duruş görülmektedir. Bu durumu alıkoymak için duruş eğitimleri verilmektedir.

– Yerden çok hafif bir şey bile eğilip kaldırması gerekiyorsa mutlaka dizlerini kırarak çökmesi gerekmektedir.

Nefes ve fiziksel egzersizi yapın

Eğer anne adayının dayanamayacağı değin çok ağrısı olursa bel bölgesine kendisini yakmayacak şekilde sıcak su uygulaması yapabilir. Yine anne adayı gece uyurken yatağın ast tarafına yaklaşarak bacakların arasına yastıkla yardım vererek yatabilir. Her gün uyumlu olarak nefes egzersizi ve fiziki çalışma yaparak gebelik dönemini daha rahat ve konforlu şekilde geçirebilmek mümkündür. Burada tabi oysa anne adayının fizik çare uzmanından ya da jinekoloğunun önerdiği profesyonel bir medikal fitnes uzmanından mutlaka yardım alması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.