Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Hareketsizlik ortopedik sorunlara yol açıyor

18.02.2021
183
Hareketsizlik ortopedik sorunlara yol açıyor

Eklemler, kemikler ve kaslarla donatılan vücudumuzun en esas özelliği; hareket etme kabiliyeti. Bir başka deyişle vücudumuzun işleyişi, hareket etme üstüne kurulu. Peki yeterince hareket etmezsek ne oluyor? Vücudumuzun işlevi bozulmaya, eklem, adale ve kemiklerimiz eskisi gibi çalışmamaya başlıyor. Bu Nedenle hareket kabiliyetimiz daha da azaldığı gibi, yorgunluk ve ağrılar gibi şikayetler yaşamaya başlıyoruz. Durağanlık sonucu bir dizi ortopedik sorunların da görülmeye başlandığını belirten Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, bunun duruş bozukluğundan adale ve eklem ağrılarına değin pek çok sonucu olabileceğinden bahsediyor.

En fazla büro çalışanları etkileniyor

Teknolojinin süratli gelişmesi, egzersiz saatlerinin artması ve buna emrindeki olarak masa başı çalışan sayısında yaşanan yükseliş, hareketsizliğin artmasındaki en kayda değer nedenlerin başında geliyor. Prof. Dr. Binnet, kesintisiz masa başında oturmanın adale ve eklem ağrılarının en büyük tetikleyicisi olduğunun altını çiziyor. Bu konuya 28 yaşında bankacı olarak çalışan bir hastasını misal veren Prof. Dr. Binnet, “İlk bir yıl hareketsizlik ile başlayan ufak ağrılarını ciddiye almadığında boyun ağrısı şikayetleri şiddetlendi” şeklinde açıkladı.

Zamanla duruş bozukluğuna yol açıyor

Kişilerin duyduğu rahatsızlığın, fakat günlük yaşamı etkilemeye başladığında doktora gittiklerini anlatan Prof. Dr. Binnet, “Sahiden o aşamaya dek vücut eski elastikiyetini kaybetmiş oluyor. Duruş veya postür bozukluğu ortaya çıkıyor. Bu da vücudun ağırlık dağılımını negatif etkiliyor. Sonrasında ise kasları toparlamak için daha pozitif vakit gerekiyor” diye konuştu.

Ofiste basit egzersizler

Yaşanan bu sıkıntıları çözmenin en basit yolunun alıştırma yapmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Binnet, “Oturuş pozisyonlarından ve hareketin az olmasından nedeniyle kaslar zamanla kısalmaya başlıyor. Her Tarafta harekete başlayınca da ağrılı bir durum ortaya çıkıyor. Ama bir takım basit önlemlerle bu problemleri en üye indirmek muhtemel” biçiminde konuştu.. Düşey durmaya çalışmanın en manâlı hareketlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Binnet, yapılabilecek birkaç egzersiz ise şöyle paylaşıyor:

– Düşey bir şekilde oturarak gövdenizi eğmeden başınızı sağa-sola çevirin. Günde 3 kere 10 kez yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.

– Sağ kolunuzu aşağıya itin, sol eli başınızın üstüne yerleştirin. Ağır Ağır boynunuzu sola bükerken elinizle de gerin. Günde 3 kere 10 kere yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.

– 2 saatte bir 5 kere omuzlarınızı geriye doğru çekerek bırakın. Bu hareket sırtın üstündeki kasların ağrımasını önler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.