Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Her derde deva meşrubat: Su

18.02.2021
187
Her derde deva meşrubat: Su

Böylece çok insan gün içinde yoğunluktan, unutkanlıktan veya öbür sıvı içecekleri sık tükettiği için yeterli su tüketemiyor. Fakat uygun miktarda su tüketimi böbrekler, yürek ve karaciğer başta edinmek üzere tüm organlar için yaşamsal tartı taşıyor. Eksik su içilmesi ise kilo alımından ciddi hastalıklara dek böylece çok olumsuz tabloya neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, “22 Mart Dünya Su Günü” öncesinde suyun yararları hakkında bilgi verdi.

Her derde deva

Canlıların yaşayabilmesi için yaşamsal öneme sahip olan su, bütün biyoloji ile ilgili yaşamı ve faaliyetleri ayakta tutmaktadır. Yeryüzündeki suyun sadece %3’ü tatlı su kaynaklarıdır. Bu tatlı su kaynaklarının da büyük bir çoğunluğu buzullarda bulunmaktadır. Biyoloji Ile Ilgili bir çözücü olan su vitamin ve minerallerin vücutta taşınmasını ve çözülmesini sağlamaktadır. Yeterli ve sağlıklı su tüketilmemesi başta böbrekler almak üzere, yürek, karaciğer gibi organlarda yaşamsal olumsuzluklara yol açarken, karoser ısısında dengesizlikler, ciltte kuruluk, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa neden olabilmektedir.

Su ilk tercihiniz olmalı

Yaşamsal fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için tatmin edici miktarda suyun tüketilmesi gerekmektedir. Günde 8-9 bardak ya da 2-2,5 litre su harcamak vücudun su ihtiyacını karşılamaktadır. Suyun tadını sevmeyenler veya mide bulantısı yaşayanlar; dilimlenmiş meyve dilimleri veya havuz, kereviz gibi sebzelerde suyu tatlandırabilirler. Akarsu, kahve gibi içecekler vücuttan su atımını artırdığı için suyun yerine konmamalıdır.

Böbrekleriniz dostu su

Besinsiz günlerce yaşanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşanabilmektedir. Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisi su ile beslenen böbreklerde görülmektedir. Vücutta oluşan üre, Kreatin, ürik asit gibi zararlı maddeler su ile seyreltilip böbreklerden atılmaktadır. Tatmin Edici su miktarının olmaması idrar akımını yavaşlattığı için idrar yolu iltihapları ve böbrek taşları ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluşabilmektedir. Afrika gibi pak su kaynaklarına ulaşmanın baskı olduğu ülkelerde en sık görülen rahatsızlıkların başında böbrek hastalıkları gelmektedir.

Yürek hastalıklarından su ile korunun

Yürek hastalıklarının bilhassa de kalp krizlerinin su ile yakından ilişkisi bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar; jurnal su tüketimine dikkat edenlerle etmeyenler aralarında kalp krizi bakımından bariz bir ayrım olduğunu ortaya koymaktadır. Susamış kalan vücutta kanın koyulaştığı ve pıhtılaşma eğilimini artığı bilinmektedir. Buna yan olarak tansiyon dengesizlikleri, çarpıntı, ritim bozukluğu ve yürek yetersizlikleri görülebilmektedir. Kalbin fonksiyonlarını yeterince yerine getirememesi karaciğer ve akciğerde de olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir.

Su bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu

Günlük hijyen bakımından da su kayda değer bir yer tutmaktadır. Gövde ve besinlerin hijyeni ile birlikte beslenme için tüketilen su miktarı bir araya getirildiğinde insanın günde takriben 20 litre pak suya ihtiyacı bulunmaktadır. Yalnızca elleri su ve sabunla arındırmak bile birçok bulaşıcı hastalığa karşısında kalkan oluşturmaktadır. Pak su kaynaklarına ulaşılamayan ülkelerde tifo, ishal gibi hastalıklar ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşısında, gövde direnci meydana getirmek için de su tüketimi önemlidir.

Parıldayan bir deri için su için

Vücudun en büyük organı derinin suya ihtiyacı da büyüklüğüyle orantılıdır. Dolaşım sisteminin deriye tatmin edici su getiremediği yani yeterli su tüketilmediği durumlarda hücreli içi suyu azalarak derinin onarım hızı düşmektedir. Sağlıklı, yumuşak, nemli ve yaşlanmanın etkilerinin görülmediği bir deri için günlük su tüketimine uyarı edilmelidir.

Su metabolizma hızını artırıyor

Su içerek idrarla yağ atma düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Fakat düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolambaçlı olarak kilo verilmesine tezgâhtar olabilmektedir. Ayrıca tükürük ve mide salgılında bulunan su besinlerin sindirilmesinde devir almaktadır.

Bunların yanı sıra yeterli su tüketilmemesi;

– Hafıza Kaybı ve konsantrasyon bozukluğu

– Baş ağrısı

– Kabızlık

– Saç dökülmesi ve kepeklenme

– Emziren kadınlarda süt azlığı

– Adale krampları gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.