Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kestanenin sağlığa yararları

17.02.2021
244
Kestanenin sağlığa yararları

Kestanenin sağlığa yararları arasında kemik sağlığına olan katkısı, bağırsak rahatsızlıklarının hafifletilmesi, özgür radikallerin ve toksinlerin vücuttan temizlenmesi ve hastalıkları önlenmesi sayılabilir. Hem solunum yolu hastalıklarını hafifletir, sağlıklı tiroid fonksiyonunu destekler ve enerji sağlar.

Bilhassa kış aylarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestane vitamin, mineral ve lif açısından epeyce varlıklı bir besin kaynağıdır. 28 gramında 70’den azıcık daha düşük kalori taşıyan ve düşük yağ oranına sahip (sadece 1 gram) tek kuruyemiştir. Narenciye grubunda rastlamaya alışkın olduğumuz C vitamini, kestanede de bulunur. Bu özelliğiyle dahil olduğu besin grubunda tektir. Kestane bununla birlikte kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye tezgâhtar diyet lif bakımından zengindir. Faydalarını maksimum düzeye dışlamak için günde yaklaşık 85 gram kestane tüketmelisiniz.

Kemik erimesini önler

Kestanede yer alan C vitamini ve öteki antioksidan bileşikler bağışıklık sisteminizin daha güçlü ayla gelmesine katkıda bulunur. bununla beraber kestane mineral açısından da zengin bir gıdadır. İçeriğinde yer alan minerallerden biri olan bakır, kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler. Böylece bağışıklık sistemi üstünde olumlu tesir görülür. Günlük yeterli miktarda C vitamini tüketimi, soğuk havalarda ortaya çıkan vücut yorgunluğunu azaltır.

Kestanenin içeriğindeki antioksidanlar kronik hastalıklarla çaba konusunda yardımcıdır. Kronik hastalıklar, hücre solunumun doğal bağlı ürünü olan serbest radikallerin salınmasından kaynaklanır. Bunlar, kanserin, oksidatif stresin ve bir takım kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olarak sağlıklı hücrelerde mutasyona neden olabilir. Yapılan incelemeler, kestane çiçeği özünün antioksidan özellikleri sayesinde cilt kanserine karşı savaşmaya muavin olabildiğini göstermiştir.

Bakır ve magnezyum, kemik büyümesi ve gelişimi için fazla önemlidir. Magnezyum, kemik mineral yoğunluğunu arttırmaya asistan olur. Kestanede yer alan bu epeyce değerli minerallerle, osteoporoz gibi yaşla ilgili çoğu hastalığın başlaması önlenebilir.

Diyabetliler uyarı

Birçok birey lifin bağırsak sağlığında önemli rol oynadığını bilir. Bağırsaklarınızda biriken yararsız artıklardan kurtulmanın yolu, lif ağırlıklı beslenmekten geçer. Lif; sistemde neredeyse su vazifesi görerek, bağırsaklarınızın olması gerektiği şekilde boşalmasına yardımcı olur. Liften zengin beslemek, sindirim sisteminizin sağlığı için altın değerindedir. Ayrıca lif, diyabetin düzenlenmesi, önlenmesi ve yönetiminde de etkin bir role sahiptir. Kestane gibi, lif yönünden varlıklı olan gıdalar, düşük glisemik gıda olarak da kabul edilir, bu da kan şekerinin yüksek glisemik gıdalara kıyasla ağır ağır yükselmesine neden oldukları anlamına kazanç. Oysa şeker hastalığı hastaları kestane tüketirken porsiyonuna uyarı etmelidir.

Hamilelikte bulantıyı azaltır

Hamilelik sırasında kestane tüketimi de beden için zorunlu besinleri sağladığı için önemlidir. Yeterli miktarda vitamin ve kalsiyum, elektrolitler arasındaki dengeyi sağlar ve annenin vücudunda gözden düşmüş bir durumun oluşmasını önler. Hem hamilelerin kestane tüketmesi, tüm kronik hastalıklardan uzakta tutarak fetüsün dinç gelişiminin desteklenmesine muavin olur. aynı zamanda bulantıdan kaynaklanan gerginlik ve kasılmayı da azaltır.

Gluten içermeyen kestane, ince bağırsağa hasar veren bir hastalık olan çölyak hastalığına sahip hastalar için de epeyce faydalıdır.

Doc. Dr. Halit Yerebakan

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.