Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kilo verirken sıkça yapılan hatalar

17.02.2021
185
Kilo verirken sıkça yapılan hatalar

Kilo vermeye çalışırken yaptığımız bir takım hatalar var oysa verdiğimiz kiloları fazlasıyla geri almamıza yol açmalarının yanı sıra sağlığımızı da önemli boyutlarda tehdit edebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, perhiz sırasında yapılan hataları doğrularıyla birlikte açıkladı.

Hata: Her gün tartılmak

Doğrusu: Diyete çok motive başlayarak her gün tartılmak ve her gün tartıda kilo kaybı görmeyi ummak yapılan en yaygın hatalardan biri. Melike Şeyma Deniz, önem odaklı yaşamanın yol açacağı sorunu ise şöyle açıklıyor: “Kilo vücutta akıcı dalgalanmalarından ve yemeklerin sindirilme durumundan etkileniyor. Kadınlarda hormonal şansın dönmesi de su tutulumuna niçin olabiliyor.

Ayrıca diyetle birlikte ağır egzersizlere başlamak su tutulumu ve adale kazanımı gibi sonuçlara yol açabiliyor. Tüm bunlar sebebiyle tartıda aynı kiloda görünmemiz motivasyon kaybına ve diyeti bırakmaya neden olabiliyor. Haftada 1 defa veya 10 günde 1 defa, aç karnına çıplak ya da hafif kıyafetlerle tartılmanız ise en dürüst yöntemdir.”

Kusur: Tek herif beslenmeye yönelmek

Açıkçası: Hızlı kilo verme isteği tek müşteri beslenmeye yöneltebiliyor. Fakat bu diyetlerde genelde ya sadece sebze, meyve grubu veya yalnızca protein grubu yiyeceklerin tüketimi arttırılıyor ve öteki besin grupları beslenmeden tamamen çıkarılıyor.

“Bu diyetler dinç kilo vermenin önündeki en büyük engeldir” uyarısında yer alan Deniz, bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Mesela yalnızca proteinle beslenmek böbreklerin yükünü arttırarak hasar verirken; sadece sebze, meyve ile beslemek vücuda gerekli proteini almamak ve vücudu çalıştırmamak aramak. Dinç kilo vermenin ve sağlığın korunmasının yolu beslenme çeşitliliği sağlamaktan geçiyor.”

Hata: Bitki çaylarını kontrolsüzce tüketmek

Doğrusu: Zayıflamak istediğimizde kalorisiz ve yardımcı olduğunu düşünerek bitki çaylarına yönelebiliyoruz. ‘Oysa zayıflama çayı adıyla satılan karışık bitki çaylarının içeriğinin ne olduğuna mutlaka bakılmalı ve asla kontrolsüzce tüketilmemeli’ diyen Gıda ve Perhiz Uzmanı Melike Şeyma Deniz sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü zayıflama ya da ödem atıcı çaylar yürek ritim bozukluğu, yüksek kan basıncı ve bağırsak yapısında deformasyon gibi çoğu olumsuz sonuca yol açabiliyor. Bu yüzden bitki çaylarını doktorunuza, diyetisyeninize danışmadan tüketmeyin”

Hata: Uzun vakit akıcı beslenmek

Açıkçası: Son dönemlerde sıkça başvurulan ‘akışkan detoks’ adlı akıcı gıda biçiminde çiğneme fonksiyonu iptal ediliyor, her şey meşrubat haline getiriliyor. Özellikle meyve ağırlıklı içecekler seçim ettiğinizde, meyvenin posasını daha eksik alıyor ve farkında olan olmadan meyve porsiyonlarını arttırıyorsunuz.

Bu da pozitif kalori anlamına geliyor. Meyvenin kendisini yemek bağırsakları daha iyi çalıştıran, yürek, şeker hastalığı gibi kronik hastalardan koruyucu olan posa tüketimi için kayda değer. Meyve sularıyla ise daha az posa almış olursunuz. Hem akıcı beslenmede protein alımı da az oluyor.

Kusur: Hayali hedefler ayarlamak

Açık Konuşmak Gerekirse: Bir haftada 4-5 kilo vermeyi kastetmek, her hafta benzer hızda kilo vermeyi beklemek gibi hayali hedefler düş kırıklığına uğramanıza ve kilo verme sürecinizden hep vazgeçmenize niçin oluyor. O Kadar ancak yaş ortalaması 46 olan 1785 artı şişman/obez katılımcının incelendiği bir araştırmada; başlangıçta yüksek hedefler koyan katılımcıların perhiz programlarına devam etme oranının daha düşük olduğu gösterilmiş.

Kilo verme hızı; açılış kilosu, cinsiyet ve genel sağlık durumu gibi birçok faktörden etkileniyor. Besin ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz sağlıklı bir birey için kilo verme hızının haftalık 0.5-1 kg aralarında olduğunu belirterek, “Kısa sürede yüksek kilo kayıpları kastetmek yerine sürdürülebilir ve dinç gıda planını hayat tarzınız haline getirin. Bu sayede sıkça kilo alıp verme döngüsüne girmemiş olursunuz.”

Kusur: Ya siyah ya beyaz almak

Açıkçası: Diyette mükemmeliyetçi olmayın. ‘Ya siyah ya beyaz’ edinmek perhiz sürecinde kendinizi çok sıkmanıza, diyet yapmadığınızda da daha sağlığa zararlı beslenmenize yol açarak kısır döngü oluşturabiliyor.

Programın dışına çıktığınızda ‘Zaten bugün diyeti tam yapamadım, artık bugün gitti’ diye düşünmeniz ve bunu sık tekrarlamanız diyete başlamanızda ve devam ettirmenizde zorluklara yol açar. Kendinizi baskılamak yerine, düşüncelerinizi esnetin. Programa uyamadığınızda, neden uyamadığınızı anlamaya çalışın ve bunu diyetisyeninizle paylaşın.

Hata: Suyun önemini küçümsemek

Açık Konuşmak Gerekirse: Su vücudun büyük kısmını oluşturan, oksijenden sonraki en önemli bileşen. Vücutta her organın ve her sistemin suya ihtiyacı var. Çay, kahve ve bitki çayları gibi hiçbir meşrubat suyun yerine geçmiyor. Su içmediğinizde sindirim enzimleri ve bağırsaklar yavaşlıyor ve bunun sonucunda da kabızlık ile kilo vermede zorlanma, hatta kilo artışı görülebiliyor.

Kilonuzu 30 veya 35 ile çarptığınızda karşınıza çıkan bedel, içmeniz gereken jurnal su miktarı anlamına geliyor. Örneğin; 60 kiloysanız bu 60×30, yani minimum 1.8 litre su içmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Hata: Sağlıklı diyerek sınırsızca tüketmek

Açık Konuşmak Gerekirse: Ürünlerin paketlerinde tatsız, glütensiz, laktozsuz ve düşük kalorili gibi birçok etiket yer alıyor ve biz de bu ürünlerin kendimiz için sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Uyarı! ‘Bu ürünler faydalıdır veya içerikleri iyidir’ yanılgısına düşmeyin.

Mesela şekersiz olarak satılan bir ürünün meyve içeriği sizin ihtiyacınıza kadar artı olabiliyor ve bu ürünü çoğunlukla tüketmek iyi bir şey yaptığınızı düşünürken kilo vermenize engel olabiliyor.

‘Porsiyon kontrolünün defalarca altın kural olduğunu unutmayın’ diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz şu bilgileri veriyor: “Hiçbir gıda kalorisiz değildir ve içeriğinin iyi olması sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmiyor.

Kilo vermekte zorlanmaya başladığınızda ‘Doğrusu kötü bir şey yemiyorum, benim yediklerim defalarca iyi’ diye düşünüp, sorunun nerede olduğunu bulamayabilirsiniz. Aslında bunun nedeni kuruyemişler, kuruyemişli barlar, meyve barları, tatsız fıstık ezmesi gibi ‘iyi’ olarak düşündüğünüz yiyecekleri artı tüketmeniz olabilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.