Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kış gebelerine 10 teklif

27.05.2021
185
Kış gebelerine 10 teklif

Keyifli ve sağlıklı bir gebelik için yapmanız gerekenleri Dr. Banu Duru anlattı Gebeliğini kış aylarında geçirenlerin birkaç tedbir alması gerekiyor. Sağlıklı bir gebelik için öncelikle beden mukavemetinde eksilme ya da gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini her zaman göz önünde bulundurmalı. Peki kış gebeleri neler yapmalı? Acıbadem International Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru, anne adaylarının kış mevsimini sağlıklı geçirmeleri için 10 teklifte bulundu.

1. HAVA KİRLİ İSE DIŞARI ÇIKMAYIN
Kirli hava, başka bir deyişle toksinlerin boğaz ve akciğerlere erişmesi anne ve bebekte toksik etki ile enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Misalin baş sızısı, baş dönmesi, boğaz ve btümörün enfeksiyonu, gözlerde alerji gibi negatif tablolara yol açabiliyor. Bu sebeple kirli havada dışarı çıkmayın, buna mecbursanız şayet mutlaka maske ya da mendil kullanın.

2. C VİTAMİNİ VE SU
Kış mevsiminde narenciye ve yeşil sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü bunlar içerdikleri C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini sağlayarak sizi üst solunum yolu enfeksiyonu ile birçok hastalıklardan koruyabiliyor.

Ana besin öğelerinde vitaminin yanı gizeme proteine de ağırlık verin. Protein kış mevsiminde beden mukavemetini çoğaldırmaya destekçi olan bir besin maddesi ve bedenin ana yapıtaşlarından biltihabı oluşturuyor.

3. GRİP OLURSANIZ YATIN
Gribal enfeksiyonlarda en etkili rehabilitasyon, yatak istirahati etmek. Bol akışkan alımı, C vitamini takviyesi ve boğaz pastili desteği hafiflemenizi sağlayacaktır. Odanızdaki buhar makinesi de boğazda kuruluk ve btümörün tıkanıklığı şikayetlerini azaltacaktır. Ancak gebelikte enfeksiyonlar daha ağır seyredebiliyor. Bu sebeple ateş ve genel durumda kötüleşme olursa dahiliye, K.B.B. ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmayı asla umursamama etmeyin.

4. BALIK, ET, BADEM
Sağlıklı bir bebek için Omega3 desteği açısından haftada en az 2 gün balık, ceviz-badem tüketin. Ayrıca B vitamini desteği için de haftada en az 2 kez ızgara kırmızı et ile ktümörü baklagiller yemeye özen gösterin.

5. DOKTOR DESTEKLİ VİTAMİN KULLANIMI
Gebelik yarıyılınızda vitamin lüzumlarınızı taze sebze ve meyvelerden almanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Bu sebeple özellikle kış aylarında beden mukavemetinizi korumak ve sağlıklı bir fetus gelişimini sağlayabilmek için başta C vitamini, demir, kalsiyum ile D vitamini başta olmak üzere tüm multivitaminleri uygun dozlarda yiyeceklere ek olarak almanız öneriliyor. Ancak bu vitaminleri rastgele almayın, mutlaka sizi takip eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına müracaat etin.

6. KALABALIKTAN UZAK DURUN
Gribal enfeksiyonlardan koruyan en etkili tedbir, kış aylarında mümkün olduğunca enfeksiyonun bulaşabileceği etraflara girmemek oluyor. Misalin toplu taşıma vasıtaları, okullar, sağlık kurumuların enfeksiyon klinikleri ile alışveriş merkezleri gibi civarlardan mümkün olduğunca kaçının. Dışarı çıkmanız çok gerekli ise yanınızda taşıyacağınız hijyenik el yıkama mahsulleri ve maske gibi materyallerle kendinizi koruyun.

7. BİTKİ ÇAYLARINDAN YARARLANIN
Gribal enfeksiyonlardan korunmak için doktorunuz önerdiği takdirde her gün C vitamini takviyesi alın. Ayrıca ıhlamur, elma ya da limon çayı gibi kış çayları gibi çaylar da enfeksiyon hastalıklarından korunmanızda fayda sağlıyorlar.

TATLI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kış aylarında konutlarda zaman geçirme gerekliliği sebebiyle büyüyen tatlı krizleri ile abur cuburlar fazla kilo almanıza sebep oluyor ve sonrasında buna bağlı olarak meseleler yaşanıyor. Yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti gibi durumlarda ise annede metabolik ve kardiyovasküler meseleler, bebekte de büyüme ve büyüme meseleleri gibi hayati ehemmiyeti olan problemler gelişebiliyor. Bu surattan gereksiniminiz olan kalori alımının üzerine çıkmayın, gerekirse bu konuda diyetisyen takviyeyi alın.

9. EGZERSİZİN EFORU
Kış mevsiminde dışarıda spor yapmak sıklıkla hava koşullarına bağlı olarak mümkün olmayabiliyor. Ancak sporunuzu umursamama etmeyin, konutunuzda kumpaslı olarak yapmaya devam edin. Konutta yapabileceğiniz en uygun egzersiz ise gebelere yönelik yapılan pilates programları. Konut civarında özel eğitmen ya da video takviyesiyle yapacağınız 30 dakikalık egzersiz bile kalori kontrolü, kas eforu artımı ile esneklik sağlanması acısından çok destekçi olacaktır. Yürüme byemininde bile olsa gün içinde yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş de büyük fayda sağlayacaktır.

10.

Ancak bu cins yiyeceklerin kış aylarında bolca tüketilmesi gebelerde kan şekeri ve tansiyon bedellerinde yükselmelere, bunun sonucunda da anne bebeğin sıhhatinde negatif doğrultuda sapmalara neden olabiliyor. Mevsim her ne olursa olsun mutlaka beslenmenize dikkat edin ve tuzlu besinlerden kaçının.

 

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/kis-gebelerine-10-oneri-1053185/

.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.