Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kontrolsüz iştahı bastırmanın yolları

17.02.2021
193
Kontrolsüz iştahı bastırmanın yolları

O çikolatalı pastalara olan şehvetli bağımız sadece kafamızda yok. Aslında duygularımız maddi açlığı tetikleyebiliyor. Yani kendini kötü hissederken fazla yemek yeme isteğin kesinlikle somut öğelere alt: “Beyninde, ruh halini (ve iştahını) düzenleyen kimyasallar salgılayan bölüm dengede kalmak istiyor. Sen fena bir gün geçirip de kendini kötü hissettiğin süre bu denge bozuluyor ve beyin de bunu derhal telafi etmek istiyor.

Fiilen aç mısın?

Muhtemelen hayır lakin kuşkusuz sana öyleymiş gibi geliyor. Esas arzu şehvetli yemeye başladıktan daha sonra geliyor. Fareler üstünde aşırı yemek yemek yeme üstüne incelemeler yapmış bir ad olan, Birmingham’daki Alabama Üniversitesi Psikoloji Profesörü Doktor Mary Boggiano, “Aslında gerçekten aç elde etmek, tıka basa yemek yemek yeme sebeplerinin sonunda yer alıyor” diyor. Düşük serotonin seviyesi, doyduğunu anlama yetine de zarar veriyor. Yemeğe ihtiyacın olmasa da yemeğe özendirme ediyor.

Şuursuzca yememenin 6 yolu

1- Açlık hissini kov
Hackensack Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Susan Kraus öğün atlamanın midenin kazınmasını daha da yoğunlaştıracağını söylüyor. Öğünleri düzenli yemek kan şekerini sabit tutmaya yardıma olur. Bu öğünlerde beyaz ekmek, hamur işi ya da makama gibi bitmiş karbonhidratlar yerine protein ve bir parça da dinç yağlardan almalısın. Bu Nedenle tatmin olduğunu sen de hissedeceksin, öğün arasında bir şeyler atıştırmak istediğinde akıllı seçimler yap. Yağsız yoğurt iyi bir tercih.

2- Tetikleyicileri belirle
Bir hafta boyunca yemeklerin kaydını tut. Ruh halini, seni neyin strese soktuğunu ve yemeden önce ne kadar aç hissettiğini ölç. Seni şekerlemelerle dolu kuytu depona saldırmaya zorlayan etkenleri belirledikten daha sonra daha bilinçli tepkiler vermeye başlayabilirsin. Örneğin küçük bir paket çikolatanın yarısını yemek gibi…

3- Biraz bekle
Stresli bir durumun ardındaki birincil 20 dakika baştan başa beyninin taleplerini hemen yerine getirmek istersin. Bu serotonini dengeleyebilmek ve gerginlik hormonlarını düşürebilmesi için zorunlu olan en az süre. Eğer 20 dakika kendini tutabilirsen, midenin kazınması muhtemelen geçip gitmiş olacak.

4- Bir şeyler iç
Hypothalamus“, beyninin ruh hali ve aynı zamanda iştah sinyallerini düzenleyen teftiş merkezi. Hem bu merkez, özlem gibi susuzluğu da ayrım eden birim. Bir bardak su ya da sıcak akarsu içmeyi dene, kazınma geçecektir. Kafeinsiz nehir olmasına özen göster; kafein stres kimyasallarının salgılanmasını tetikleyebilir.

5- Sakız çiğne
Ağzına tatsız sakız at ve bol bol balon yap. Avustralya’daki bilim adamları sakız çiğneyen deneklerin tükürüğünde çiğnemeyenlere oranla yüzde 16 daha az gerginlik hormonuna rastlamış.

6- İyi tarafından bak
Araştırmalar kahkaha atmanın stresi kestiğini gösteriyor. Kahkaha atarken endorfin salgılamaya ve kalori yakmaya başlarsın. Bir saat değin tebessüm etmek, yarım saat baştan başa yük kaldırmayla eşdeğer miktarda kalori yakmanı sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.