Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Mısırın sağlığa olan faydaları

18.02.2021
202
Mısırın sağlığa olan faydaları

Meksika ve Orta Amerika kökenli bir tahıl ürünü olan mısırın sağlığa çoğu faydası vardır. Bu faydaları arasında yürek rahatsızlıklarının önlenmesi, göz sağlığını koruması, cilt ve saç sağlığına olan faydaları, sindirim sistemine olan yararları sayılabilir. Mısır dünyanın en popüler tahıllarından biridir ve çoğu ülkede esas gıdalar aralarında yer alır. İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek lif oranına da sahip bir besindir. Bugünkü köşe yazımda mısırın sağlığa olan faydalarını bulabilirsiniz…

Mısır gıda değeri epeyce yüksek olan bir gıdadır. Beslenmesine tartma verenlerin mutfaklarında yer alan bu gıdanın sağlığa da birçok faydası bulunur. Mısır, dinç bir metabolizmaya sahip olabilmeniz için günlük almanız gereken kaloriyi size sağlamakla kalmaz, bununla beraber A, B, E vitaminleri ve birçok mineralin de zengin bir kaynağıdır. Yüksek lif içeriği, kabızlık, hemoroid ve kolorektal kanser gibi sindirim rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynamasını sağlar. İçinde bulunan antioksidanlar ayrıca anti- kanserojen ajanlar olarak hareket eder ve Alzheimer hastalığını da önlemeye yardımdır olur.

Araştırmalar, mısırın birçok insan ve hayvan için iyi bir besin kaynağı olduğunu göstermektedir. bununla birlikte diğerlerine kıyasla en fazla hasat edilen tahıldır. Mısır yalnızca aracısız olarak değil, bununla birlikte ekmeği, darı gevreği, darı unu gibi birçok farklı şekilde de kullanılır. Ayrıca kalorisi düşüktür ve 100 gramlık porsiyonu başına takriben 3.4 gram protein içerir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir, bir enerji kaynağıdır.

Darı tam bir şifa deposu

Darı, içinde kaliteli besinlerin bulunması sebebiyle sağlığa epeyce faydalıdır. İçerisine eklenen herhangi bir yemeğin lezzetini arttırmanın yanı sıra, fitokimyasallar açısından zengin olması sebebiyle de bir dizi kronik hastalığa aleyhinde koruma sağlar. Mısırın sağlığa olan faydalarına gelecek olursak…

Temel mineraller açısından zengin

Darı, vücuda menfaat karşılayan oldukça çok mineral içerir. Fosfor, magnezyum, manganez, çinko, demir ve bakır tüm darı çeşitlerinde bulunur. bununla birlikte mısır, çoğu sıradan diyette bulunması şiddet olan selenyum gibi eser mineraller de içerir. Mısırda bulunan fosfor büyüme, kemik sağlığı ve optimal böbrek fonksiyonlarını aranje etmek için gereklidir. Magnezyum ise kalp hızını gözetmek ve kemik mineral yoğunluğunu arttırmak için epeyce önemlidir. Keza darı tam bir vitamin deposu olma özelliği taşır. B1 vitamini, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bolca taşıyan mısıra, beslenme programınızda yer açmanızı öneririm.

Göz sağlığınız için darı tüketin

Dünyadaki en yaygın görme bozuklukları ve körlüğün esas nedenleri aralarında makula dejenerasyonu ve katarakt yer alır. Enfeksiyonlar ve yaşlılık bu hastalıkların başlıca nedenleri arasındadır, ama besin de hastalığın görülmesinde önemli bir rol oynayabilir. Mısırda yer alan antioksidanlardan, zeaksantin ve lutein gibi karotenoidler, göz sağlığı açısından manâlı faydalar sağlar. Mısır taneleri görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidleri içermenin yanı sıra göz sağlığı açısından önemli bir vitamin türü olan A vitamini açısından da epeyce zengindir.

enerji kaynağı: Mısır

Mısır içerdiği yüksek miktarda karbonhidratlar sayesinde enerji verir. Karbonhidratlar vücudumuzun ve zihnimizin sürükleyici çalışması için gereken enerjiyi sağlar. aynı zamanda beyin sağlığını gözetmek içinde epeyce önemlidir. Mısır, enerji vermesi sebebiyle sporcular göre tüketilen bir besindir.

Fena kolesterolü düşürür

Besin Biyokimyası Dergisi’ne kadar, darı tüketimi vücuttaki kolesterol emilimini azaltarak kötü kolesterolü düşürür. LDL kolesterolündeki bu azalma, kalp hastalıklarının azaltılmasını, aterosklerozun önlenmesini ve vücutta özgür radikallerin genel temizliğini içerir.

Hipertansiyon riskini azaltır

Mısırın içeriğinde, kan basıncını düzenleyen ve hipertansiyonu önleyen fenolik fitokimyasallar vardır. Keza mısır, böbreküstü bezlerinin optimal işlevselliği için yardımsever olan B vitamini miktarı açısından da epeyce zengin bir besindir.

Deri ve saç sağlığı için mısır

A vitamini ve beta karoten taşıyan mısır bu özelliğiyle cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. bununla birlikte içerdiği yüksek orandaki C vitamini doğruca cildi zararlı güneş ışınlarından korumayı sağlar. Deri sağlığı için bir öteki manâlı vitamin olan E vitamini de cildin dinç kalmasını sağlar. Mısırın saç sağlığına olan faydası ise içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden dolayıdır.

Kansere karşısında haşlanmış mısır

Antioksidan açısından varlıklı bir besin programının kanseri önlemeye tezgâhtar olduğu çoğu bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Bu doğrultuda antioksidanların bağımsızlık radikal hücrelerle savaştığını ve vücuda oksidatif hasarı önlediğini gösterende birçok çalışma vardır. Araştırmalarda mısırın haşlandığında, haşlanmamış mısıra tarafından daha artı antioksidan içerdiği gözlenmiştir.

Kalp dostu mısır

Araştırmacılara tarafından, mısır yağının kolesterol düzeyleri üzerinde anti-aterojenik etkiye sahip olduğu ve bu nedenle farklı alanlara yönlendirilmiş kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Hem darı, bilhassa içeriğindeki zengin folat ve posa doğru yürek dostu bir besin olarak karşımıza çıkıyor.

Anemiyi önler

Anemi anlamına gelen anemi hastalığı günümüzde epeyce önemli bir hastalıktır. Bu hastalık daha fazla vücutta B12 ve folik asit eksikliğinin oluşmasından dolayı görülmektedir. Vücudun yeni kırmızı kan hücreleri meydana getirmek için demir ve folata ihtiyacı vardır. Bu maddeler ise mısırın içerisinde bulunur, böylece darı anemiyi önleyebilir. Hem eğer anemi hastalığınız varsa darı tüketerek kansızlık etkilerini azaltabilirsiniz.

Mısır, lif yönünden epeyce zengindir

Mısır tek başına gövde için gerekli olan lifin %19’luk oranını karşılayarak diyetlerde rahatlıkla kullanılan bir besindir. Hem içeriği ve etkileri tamamen yüksek kolesterol düzeylerini düşürür ve sütun kanseri oluşumu riskini azaltmaktadır. Liften varlıklı beslemek, sindirim sisteminizin sağlığı için altın değerindedir. Yüksek lifli besinler tüketmek sizi daha uzun süre tok tutar, sindiriminizi düzenler, kolon sağlığınızı artırır. Bu faydalarının yanı sıra yüksek lifli gıdalar tüketilmesi; kanserden yürek hastalığına, kabızlıktan bağırsak sağlığına, karaciğer yağlanmasından obeziteye, yürek sağlığından şeker dengesinin sağlanmasına kadar birçok konuda size asistan olacaktır. bu nedenle yüksek lifli gıdalarla batmış bir gıda programına sahip olmanız epeyce manâlı. Lif, kabızlığı önlemeye ve keza kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcıdır.

Yüksek lifli gıdaların bununla birlikte kilo verme ve kilonuzu dengede alıkoyma konusunda da bakımlı silahınız olduğunu söyleyebilirim. Lif, midemizin arzu hormonu olarak bilinen ghrelini bastırır. Daha pozitif lif tüketmeniz öğünler arasında daha uzun zaman tok kalacağınız anlamına gelir. Lif, bununla beraber kan şekerinizi sabit tutar, böylece yağ depolama hormonu olan insülin kontrolden çıkmaz.

Darı nasıl seçilir

Darı, bütün dünyadaki pazarlarda ve marketlerde zahmetsizce bulunabilir bir besin olma özelliğini taşıyor. Dondurulmuş mısır tüketmek yerine tekrar tekrar taze mısır tüketmeye itina göstermelisiniz. Keza taze mısır alırken kabuklarının kurumuş olmadığından emin olun ve beslenme değerini kaybetmemesi için aldıktan birkaç gün içinde tüketmeye çalışın

Doc. Dr. Halit Yerebakan

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.