Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Neden daha fazla prebiyotik gıda yemeliyiz

18.02.2021
196
Neden daha fazla prebiyotik gıda yemeliyiz

En manâlı görevi sindirim sisteminin daha iyi çalışması olan probiyotikler, dolayısıyla daha kuvvetli bir bağışıklık sistemine, enfeksiyonları önlemekten daha iyi bir psikolojik dengeye değin büyük bir alanda insanlara hizmet ediyor. Tabii fakat onların da beslenmeye ihtiyacı var ve prebiyotikler burada devreye giriyor.

Prebiyotikler, bir takım besinlerde doğal bir şekilde yer alan besinsel liflerdir ve bu bileşenler en iyi kuşkonmaz, muz, enginar, yer elması, karahindiba, bütün tahıllı ürünler, taze sarımsak, pırasa ve soğanda bulunur. İyi bakteriler, prebiyotikler ile beslendiğinde yalnızca sayıları artmakla kalmıyor, bununla birlikte vücudumuza olan artı etkileri artıyor.

1. Daha iyi bir uyku

Colorado Boulder Üniversitesi’nde yapılan araştırma, stresli olaylardan daha sonra prebiyotik gıdaları tüketmenin uyku kalitesini arttırdığını belirtiyor. Bu şart hem tamamlandığında daha sağlıklı hissetmemizi sağlayan REM uykusu ve keza de vücudun tamirinin gerçekleştiği NREM uykusu için geçerli.

2. Daha iyi bir psikoloji ve beyin sağlığı

Vücudumuzu tamir eden NREM uykusunun daha nitelikli olması ve daha iyi bir sindirim, doğruca beyin gelişimini etkiliyor. UCB’nin araştırması böyle bir gıda tarzının erken yaşlarda alışkanlık haline getirilmesinin daha kaliteli bir uyku, daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu ve bereketli bir beyin/psikolojik afiyet dengesini sağladığını belirtiyor.

3. Stresin vücudumuzdaki etkilerini azaltma

Araştırma bununla beraber dinç hissetmemizi sağlayan daha kaliteli bir REM uykusunun stresin etkilerini azalttığını belirtiyor. Yapılan incelemeler travma sonrası kaliteli bir REM uykusu deneyim edenlerin travma sonrası stres bozukluklarından etkilenmediğini gösteriyor.

4. Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır

9 adet farklı araştırmanın sonuçlarını inceleyen Minnesota Üniversitesi Yiyecek Bilimi ve Gıda uzmanları prebiyotik gıdalar ile beslenmenin, kalın bağırsak mikroflorasını canlı tutarak ve düzenleyerek kalın bağırsak kanserinin gelişmesini önlediğini belirtiyor.

5. Kalsiyum emilimi arttırır

Kalsiyum içeren ürünlerin prebiyotik içeren gıdalar ile beraber tüketilmesi, keza bağırsaklarda emilimi ayrıca de buluğ çağı döneminde çocuklar için kemik oluşumunu destekliyor. Yapılan bazı incelemeler sadece buluğ çağı değil, 27 yaşına kadar bütün bireylerin de benzer şekilde etkilendiğini savunuyor.

6. Tokluk hissini arttırır

Prebiyotik taşıyan gıdalar lifli yiyecekler olduğu için bununla birlikte yemeklerden daha sonra daha artı doygunluk şehvetli sağlıyor, bu da kilo vermeyi ve obezitenin önüne geçmeyi kolaylaştırıyor.

Kaynak:yesilist.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.