Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Oruç tutmanın sağlığa faydaları

17.02.2021
186
Oruç tutmanın sağlığa faydaları

11 Ayın Sultanı Ramazan, hoş geldi safalar getirdi. Ama bir takım insanların kafasında oruç tutmanın sağlığa zararlı etkileri olabileceği konusunda soru işaretleri var. Belirtilen hastalık halleri haricen, oruç tutmanın sağlığa çoğu faydası bulunuyor.

Eğer bu değin uzun zaman oruç tutmanın sağlığı olumsuz yönde etkileyeceğinden endişe edenlerden biriyseniz, oruç tutmanın bu faydalarına göz atın.

İşte oruç tutmanın sağlığa faydaları:

Beyni güçlendirir

Kuşkusuz, oruç tutmanın zihinsel sağlığınız ve ruhsal odaklanmanız üzerindeki olumlu etkilerinin haberdar olacaksınız ama oruç tutmanın beyin güçlendirici etkileri düşündüğünüzden daha da kayda değer. Yapılan bir araştırma, Ramazan ayında kazanılan zihinsel odağın, vücudun daha fazla beyin hücresi üretmesini karşılayan ve bu nedenle beyin fonksiyonlarını geliştiren beyin kaynaklı nörotrofik etmen seviyesini artırdığını buldu.

Aynı şekilde, böbreküstü bezi göre üretilen kortizol hormonu miktarında keskin bir azalma bulundu. Bı keza Ramazan keza de ardından stres seviyelerinin büyük ölçüde azaldığı anlamına geliyor.

Fena alışkanlıkları azaltır

Gün her tarafında oruç tutacağınız için, Ramazan ayı, fena alışkanlıklarınızı iyiliğe döndürmek için mükemmel bir zamandır. Sigara ve şekerli yiyecekler gibi sağlıksız şeylerden Ramazan ayında uzaktan durduğunuzda vücudunuz, yavaşça yokluğuna alışacaktır.

Oruç tutmanın, fena alışkanlıkları azaltmanıza asistan olma etkisi öyle önemlidir ancak, dünya genelinde birçok ulusal sağlık servisi, sigarayı adamak için Ramazan ayını ideal bir süre olarak öğüt eder.

Düşük kolesterol

Kilo kaybının Ramazan ayında oruç tutmanın mümkün bedensel sonuçlarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz, ama bununla beraber sahnelerin arkasında devam eden bir sürü sağlıklı değişiklik var. Yapılan incelemeler Ramazan ayında oruç tutan şahısların lipit profillerini olumlu yönde etkilediklerini, yani kanda kolesterolün azaldığını gösteriyor.

Düşük kolesterol, yürek-damar sağlığı, kalp hastalığı, yürek krizi ya da felç geçirme riskini büyük ölçüde azaltır. Bundan Başka, Ramazan’dan sonradan dinç bir diyet uygularsanız, bu yeni düşük kolesterol seviyesini koruyabilirsiniz.

Kalıcı iştah azalması

Aşırı kısıtlayıcı diyetlerle ilgili temel sorunlardan biri, kaybedilen kilonun, diyete çok eksik bir tedarik ek bile olsa, çabucak geri alınmasıdır. Oruç için şart böyle yok. Ramazan ayı boyunca tüketilen yiyeceklerin azalması, midenizin giderek küçülmesini sağlayabilir, bu da tam doygun hissetmek için daha eksik gıda yemeniz gerektiği anlamına kazanç.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları galip gelmek istiyorsanız, Ramazan ayı tam zamanı. Ramazan ayının sonunda, iştahınız eskisinden daha az olacak.

Detoks etkisi

Kendinizi ruhsal olarak temizlemeniz için çok iyi olmasının yanı sıra, Ramazan vücudunuz için inanılmaz bir detoks görevi görür. Gün boyu yemek yememek ve hiçbir şey içmemekle, vücudunuza ay boyunca sindirim sistemini detoks etme şansı tanırsınız.

Vücudunuz enerji üretmek için yağ depolarını harcamaya başladığında, yağ birikintilerinde bulunabilecek zararlı toksinleri de yakar. Bu vücut temizliği geride sağlıklı bir sayfa bırakacaktır ve sürekli dinç bir yaşam tarzı için mükemmel bir basamak olacaktır.

Daha dinç metabolizma

Ramazan ayında gün boyunca yemek yemek yememekle, metabolizmanızın daha verimli ülkü geldiğini göreceksiniz, bu da hücrelerinizin gıdalardan emdiği beslenme miktarını arttırdığı anlamına geliyor. Bunun nedeni, sahur, oruç ve iftar kombinasyonunun bir araya getirdiği ve kaslarınızın daha pozitif gıda emmesini sağlayan adiponektin adı bahşedilen hormonun artmasıdır.

Sorularınız için e-posta atabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

email protected

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.