Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Pandemi döneminde reflü şikayetleri arttı

16.02.2021
192
Pandemi döneminde reflü şikayetleri arttı

Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, koronavirüs pandemisi döneminde çoğalan gerginlik ve yeme bozuklukları nedeniyle reflü şikayetlerinin arttığına uyarı çekti. Prof. Dr. Göral, mide asidi ve oniki parmak bağırsak içeriğinin, yemek yemek borusuna geri kaçmasına reflü denildiğini belirterek “Reflü gerek dünyada ve gerekse ülkemizde, global bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda tüm dünya ülkelerinde de görülme sıklığı artan bir şekilde artıyor. Sık görülmesi jurnal yaşam kalitesi, gıda durumu ve sosyal yaşam şekli ile ilgilidir. 20 yıldan önce yapılan endoskopilerde gastrit, ülser ve mide kanseri sık görülürken, reflü dördüncü sırada yer alırdı. Son 20 yılda bilhassa helikobakter pilori adlı bakterinin tedavisine başlanması ile beraber, ülser ve mide kanseri sıklığı azalırken reflü hastalığı gitgide artarak artıyor ve endoskopiye gelen hastalarda teşhiste birincil sıraya yükseliyor. Artık günümüzde, çocuklarda ve bebeklerde bile reflü görülebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Kahveyi kararında tüketin”

Prof. Dr. Göral, sözlerine şöyle devam etti: “Reflü oluşmasında gıdalardaki katkı maddesi maddeleri, susam, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, bazen ketçap ve mayonez, aşırı yemek, gece geç saatte yemek gibi faktörler reflüyü tetiklemektedir. Aşırı kilo veya şişmanlık, günde 3 fincandan artı kahve içimi, karbonhidratlı içecekler de reflüyü ortaya çıkartmaktadır. Özellikle pandemi döneminde artan stres ve yeme alışkanlıklarının değişmesi, fazla yeme, karbonhidrattan varlıklı beslenme, geç saatlere değin yeme, hareketsizlik, reflü şikayetlerini bariz hale getirebilmektedir” dedi.

Reflü tedavisinde önce jurnal alışkanlıkların düzeltilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Göral şu tavsiyelerde bulundu: “Alkol ve sigaranın mutlaka kesilmesi, şişmanlık varsa kilo verilmesi, kuytu kıyafetlerden kaçınılması, akşam az yemek yemek yenmesi, yatmadan 3-4 saat önce yeme içme faslının kesilmesi, fazla dere ve kahve içilmemesi gerekir. Gece yatarken reflü yastığı kullanılması veya çift yastıkta yatılması, daha ziyade sol bağlı taraf dönerek uyuma yarar sağlar. Fazla yağlı, susamlı, baharatlı, çikolata ve kahve gibi reflüyü tetikleyen gıdalar varsa bırakılmalıdır. Reflüye yol açan ilaçlar varsa gözden geçirilir. Bu önlemlerle düzelme olmazsa, doktor tavsiyesine kadar mide asidini azaltan ilaçlar yani mide koruyucuları kullanılır. Ancak uzun süreli mide koruyucuların kullanılması sakıncalı olup bazı ast etkileri yapabilirler. böylece hastalar sadece şikayeti olduğu günler ilaç kullanmalı, bu nedenle ilaca tabi ast etkiler engellenmelidir”

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.