Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sigarayı vazgeçmede metodlar

26.04.2021
217

Sigarayı vazgeçmede kesin ve çok tesirli bir metot bulunmamaktadır. Ancak şahsın isteği, azmi, kararlı oluşu ve istem eforu çok işe bereket. Buna karşın bazı metotların …

Sigarayı vazgeçmede kesin ve çok tesirli bir metot bulunmamaktadır. Ancak şahsın isteği, azmi, kararlı oluşu ve istem eforu çok işe bereket. Buna karşın bazı metotların yararı olmaktadır.

Hipnoz: Şuurun farkında olma seviyesi düşürüldükten sonra, bilinçaltına telkin vererek koşullandırılarak inanç oluşturmaya katlanan usuldür. Burada hipnoz verene inanç ehemmiyetlidir. Tesir süresi kısa da sürebilir, uzun da.

Gözler kapatıldıktan sonra, şahsın birkaç kere derin soluk alıp vermesi istenir. Kendisini gevşemiş, hafiflemiş ve çok durgun sezmesi telkin edilir. Daha sonra, “Canın artık hiç sigara içmek istemiyor. Çevresinde sigara içenleri görünce onlardan etkilenmiyorsun. Sigaradan ve sigara dumanından iğreniyorsun. Ağzına sigara aldığında fenalaşma seziyorsun. Miden bulanıyor, nefret ediyor ve içemiyorsun. Sigara içmediğin zamanlarda kendini çok daha rahat ve mutlu seziyorsun stilinde telkinatta bulunur.

Bu telkinler birkaç seans halinde tekerrür edilir.
Akupunktur: Buradaki temenni, hipnozdakiyle aynıdır.

Kulağa iğne takıldığı anda, genellikle şahsın canı sigara içmek istemez. Tiryaki inanırsa, tesirli bir usuldür.

Nikotin bantları: Sigara içiminin vazgeçilmesinden sonra nikotin yerine koyma rehabilitasyonu uygulaması, bağımlılık gelişmiş olanlarda görülen nikotin yoksunluğu bulgularını eksiltir ve sigaranın vazgeçilmesini, doza bağımlı olmak üzere büyük miktarda kolaylaştınr. Nikotin yerine koyma rehabilitasyonunda nikotin sakızları, nikotin bantları, nikotin spreyleri kullanılmaktadır.

Nikotin bantları sayesinde, farkına varmadan şahsın kanına nikotin karışmaktadır. Bant dört katmandan oluşmaktadır. En altta gözetici plastik katman, sonradan nikotinin emdirildiği bir kat, onun üzerinde ilacın muntazam akmasını sağlayan delikli gözetici plaka, en üstte de yapışık kat vardır. Bantlara cildi ıslatıp gözenekleri açan bir madde konulur. Böylece nikotin çok daha basit, süratli ve hakimiyetli biçimde tene salınır. Cilt nikotini emer ve böylece nikotin az az kana karışır.

Kana karışma sürati bandın bedende nereye yapıştırıldığına göre değişir. Bedenin her yeri,aynı süratle banttaki nikotini emer.

Vakaların yüzde 50′sinde görülebilen hafif mahallî ten tepkinleri, bandın her kezinde tende başka bir bölgeye uygulanmasıyla ve değişik markalar sınanmasıyla eksiltilebilir. Ayrıca nikotin bandı kullananların bunu kesinlikle hekim himayesinde yapması ve sigara içmemesi gerekiyor. Zira bant, şahsın meşrubatı ölçüdeki sigarada bulunan nikotini bedene verir. Nikotin bağımlılık yaptığından bantları da bağımlılık yapabilir. Bir de birey, bant takılıyken sigara kapsasa o zaman bedenine çok büyük hasar vermiş olur. Nikotin bandı 3 ay müddetle kullanılmalıdır.

Nikotin sakızı: Nikotin sakızının içindeki reçineye 2-4 mg nikotin bağlanmıştır. Sakız hem ağızı çiğneme. esnasında meşgul eder, hem de nikotin noksanlığını giderir.
Nikotin sakızı, şahıs sigarayı kestikten sonra kullanıma girer. Günlük sigara rakamını eksiltmek için sigarayla beraber kullanılması yanlıştır. Direktif şöyledir: Sigara aranmaya başlanınca hemen bir parça sakız alınır ve 20-30 dakika çiğnenir. Böylece günde en fazla 30 parça her biri 2 mg ’lık olacak biçimde kullanılır. Fazla bağımlılarda 4 mg ’lık sakız seçim edilir.

Az çiğnendiğinde yeterli nikotin dozu sağlanamaz, rehabilitasyon beceriksiz kalır. Rehabilitasyon periyodu 3 aydır. Sakızın kısa vakit kullanılması rehabilitasyonun zafer kısmetini düşürür, 3 aydan fazla kullanılması da fazla bir bereket sağlamaz, üstelik bazı şahıslarda nikotin sakızına bağımlılık büyüyebilir.
Nikotin sakızının ağız ve boğazda acı kullananların yüzde 37′sinde, hıçkırık, salya akması, bulantı, kusma, başağrısı, çarpıntı gibi yan tesirleri ortaya çıkabilir.
Nikotin sakızı, sigarayı vazgeçmede az da olsa verimli olabilmektedir.

Buna karşın nikotin kapsayan sakız ve eşlerinden uzak durmakta fayda vardır. Bunların bedendeki nikotin ölçüsünü değişmez yakaladıkları ve kullananı nikotinsizliğin makûs tesirlerinden gözettikleri söylenir. Gerçeğinde aynı nedenlerden dolayı vazgeçmeyi de eforlaştırırlar. Nikotinli maddeler kimyevi bağımlılığın devam etmesine yol açarlar, böylece psikolojik bağımlılık da uzamış olur.

Nikotin sakızı kullanımında karşılaşılabilecek en ehemmiyetli problem, bu sakıza karşı bağımlılık büyümesidir. Yapılan çalışmalar, sigara yoksunluk bulgularının önlenmesi emeliyle nikotin sakızı kullanan sigara bağımlılarının takribî yüzde 17-25 kadarında bu kere sakıza karşı bağımlılık büyüdüğünü ortaya koymaktadır.

Psikoterapi: Muhtelif biçimlerde ve vakitlerde uygulanabilir.

Amaç, şahsın istem ve özgüvenini artırarak, alışkanlığa son verecek efor ve cesarete kavuşmasını sağlamaktır.
İlaçlar: Sigarayı vazgeçme hapları, şahısta nikotin noksanlığından dolayı ortaya çıkan bulguları ortadan kaldırdığı gibi, aynı zamanda sigara içen bir şahsın sigaradan tiksinmesini de sağlar. Hap, beyinde salgılattığı hormonlarla şahsın sigaradan yavaş yavaş kopmasına taban hazırlar.
Bu haplara, sigarayı vazgeçtikten sonra 3-7 ay daha hekim teftişinde devam edilmelidir.

Bu tip hapların bazı yan tesirleri varsa da sigaranın ölçülecek hasarları yanında göze almaya bedeldir.

Her sene, sigara içen 1.3 milyon birey sigarayı galibiyetle vazgeçmektedir. Biz de bu gruba dahil olabiliriz.

.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.