Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sivilce ileri yaşların da kabusu

05.05.2021
233
Sivilce ileri yaşların da kabusu

Sivilce yaradılışı yalnızca ergenlik yarıyılının değil ileriki yaşların da kabusu oluyor. İltihaplı Sivilce, ulus arasındaki tabiriyle sivilcenin ehemmiyetli bir cilt hastalığı olduğuna dikkat sürükleyen Ten Hastalıkları Uzmanı …

Sivilce yaradılışı yalnızca ergenlik yarıyılının değil ileriki yaşların da kabusu oluyor.

İltihaplı Sivilce, ulus arasındaki tabiriyle sivilcenin ehemmiyetli bir cilt hastalığı olduğuna dikkat sürükleyen Ten Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, sivilcelerin sadece ergenlikte değil, ileri yaşlarda da görülebildiğini söyledi.

Sivilce sıklıkla 13-14 yaşındaki ergenlik yarıyılında görülse de ileri yaşlarda da sivilcelere tesadüfülebildiğini dile getiren Dr. Sağlam, “İleri yaşlarda bu cilt hastalığı ile karşılaşıldığında hekime müracaat etilse de ergenlik yarıyılında, bu yarıyılın basmakalıp bulgusu kabul edilip hekime müracaat etilmemektedir” dedi. Dr. Hülya Sağlam ehemmiyetli bir estetik problemi olan hatta zaman zaman ciddi sağlık problemlerine, kalıcı izlere yol açabilen sivilcelerin kesinlikle rehabilitasyon edilmesi gerektiğini vurguladı.

HASTALIĞI NE TETİKLİYOR?
Hastalığın; kalıtsal, hormonal ve etrafsal etkenlerden tetiklendiğini ifade eden Sağlam şunları söyledi:
“Etrafsal etmenler arasında beslenme, hijyen, spor, fazla terleme, nemli etraf sayılabilir.

Genetik olarak yağlı bir cilde sahip bir birey, fazla fast food tüketimiyle beraber çikolata, cips gibi yağlı yiyeceklerle beslendiği takdirde sivilcelerinde çoğalış kollanır. Yetişkin yarıyıllarda iltihaplı sivilce problemi yaşayan bayanlar kesinlikle hormon muayenelerini yaptırmalıdırlar zira bu cins iltihaplı sivilcelerin yaradılışının hormonlara bağlı olması yüksek ihtimaldedir. Polikistik over belirtili bayanlarda iltihaplı sivilce, tüylenme ile görülür. Bu stil bir iltihaplı sivilce problemi yaşayanlar kesinlikle Ten Hastalıkları Uzman Hekimi hakimiyetinde rehabilitasyona başlamalıdırlar.”

REHABİLİTASYON YÖNTEMLERİ NELER?
Sağlam iltihaplı sivilce rehabilitasyon idarelerini ise şöyle sıraladı:
“İltihaplı Sivilce rehabilitasyonu, bazen aylarca, bazen de senelerce sürebilir. Rehabilitasyon uzun süreceği için hasta geçimi çok ehemmiyetlidir. Her hastaya, bireye özel rehabilitasyon uygulanılmalıdır. Hafif, orta ve şiddetli sivilcelerin rehabilitasyon alternatifleri birbirinden değişiktir. Hemen hemen hepsinde de medikal ilaçların yanı gizeme dermo-kozmetik mahsullerin kullanımının yeri vardır. Beraberinde kaidelerine uygun yapılan cilt bakımları kimyevi ve karbon peeling gibi operasyonlarla hastaların kısa müddette sivilce problemleri hakimiyet altına alınması olasıdır.”

LAZERLE ÇÖZÜM
1996 senesinden beri güvenle kullanılan fraksiyonel lazerlerin, kozmetik cildiyede kullanımının son senelerde giderek çoğaldığına dikkat sürükleyen Sağlam, “Bu lazer sistemi, cilde uygulandığında cildin bir kısmını tesirlerken, öbür alanlar sağlam kalır.

Geri kalan sağlam cilt dokusu, kısa zamanda zararlanan alanı onarır. Her seansta takribî yüzde 20 kadar cilde tesir edildiğinden fraksiyonel lazer ismi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Uygulama sonrası, bir sene süresince kolajen yaradılışının devam ettiğini aktaran Sağlam, “Dolayısıyla yöntemin, göz ve dudak etrafındaki yüzeysel ve ince buruşuklukların yansıra, çok derin buruşuklukların rehabilitasyonunda dahi tesirli olabilmektedir. Ayrıca kir rehabilitasyonunda ve iltihaplı sivilce izlerinin yok edilmesinde, gözeneklerin sıkılaştırılmasında kullanılmaktadır. Ten renginde açılma, canlanma, parlaklık sağlar ve ton değişikliklerini kumpaslar. Yara, yanık, jilet ve cerrahi izlerin giderilmesinde tüm dünyada yaygın kullanım alanı bulmuştur” biçiminde konuştu.

YAZ AYLARINDA REHABİLİTASYONU ERTELEYİN
Cilt yenilemenin genellikle 3-5 seans gerektirdiğini aktaran Sağlam, şöyle konuştu:
“Rehabilitasyon edici tesirleri 6 ay ile 1 sene arasında devam eder. 3-4 haftada bir yinelenir. Seanslar vasati 15-20 dakika sürer. Uygulama sonrası ilk 24 saat yüzde kızarıklık ve yanma hissi olsa da ıslatıcı kremlerle geçmektedir.

İlk gün suratın yıkanmaması, 3 gün içinde de makyaj yapılmaması önerilmektedir. Uygulama sonrası yüksek etmenli güneş gözeticiler kullanılmalıdır. Yaz aylarında, güneşderi korunma bütün yapılamayacağı düşünülerek, rehabilitasyonlar ertelenmelidir.”

BASMAKALIPTAN 200 KAT FAZLA
Dermaroller yöntemi hakkında da bilgi veren Sağlam, şunları kaydetti:
“Uygulamada, silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş son derece ince ve özel olarak hazırlanmış 200 kadar çelik iğneden oluşan bir makine ile ya da dermapen olarak öğrenilen çok sayıda atış yapan bir makine takviyeyi ile tende çok sayıda gözle görülmeyecek delikler açarak, tenin kendi onarımını sağlayan trombositler dayanağıyla tetiklenmesi hedeflenmektedir. Operasyon sonrasında hastanın şikayetine müteveccih tanımlanan serum uygulanır. Bu madde içeriği basmakalıptan 200 kat daha fazla emilerek aktifliği artırır. Dermaroller, saç kök hücre, kir ve iltihaplı sivilce izleri rehabilitasyonlarında uygulanmaktadır. İltihaplı Sivilce izleri rehabilitasyonu sterilize etrafta yapıldığında hiçbir mesele teşkil etmeyen son derece tesirli ve popüler bir yöntemdir. Şahsın gereksinimine göre haftada bir ya da ayda bir uygulanabilir.

Ayda bir 4-8 seans uygulanır.”

KİMYEVİ VE KARBON PEELING
Kimyevi ve karbon peeling operasyonunun iltihaplı sivilce rehabilitasyonunda tesirli ve tehlikesiz yöntemlerden biri olduğunu anımsatan Acıbadem Eskişehir Sağlık Kurumu Ten Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, “Hafif bir kızarıklık dışında, yara ve kabuklanma olmadan iltihaplı sivilce meselesinin çözümünde, rehabilitasyona destek sağlar” dedi. Karbon peeling harekâtı ile yağ bezlerinde yağ salınımının eksiltildiğini kaydeden Sağlam, “Hem Ağrısız, hem de kalıcı olan bu operasyon sayesinde, ısı tesiri ile iltihaplı sivilceye neden olan bakterilerin ortadan kaldırılması, gözeneklerin daraltılması, kolajen dokunun canlandırılması, cildin yenilenmesi olasıdır. Yaş, cinsiyet korumaksızın herkes için uygulanabilen bu yöntem, vasati yarım saat devam ettir. Ağrı ve sancıya yol açmayan, enjeksiyonsuz yapılan yöntemin uygulama sayısı, ciltteki meseleye göre en az 1, en fazla 10 seanstır. Ayrıca yapılan operasyon neticesinde günlük hayata hemen dönmek olasıdır” diye konuştu.

KISA MÜDDETTE TESİRLİ ÇÖZÜM
Her cilt tipinde uygulanabilen karbon peeling hakkında da bilgi veren Sağlam laflarını şöyle sürdürdü:
“Karbon peeling, güneşin vazgeçtiği kirleri, ciltteki iltihaplı sivilceleri, sivilce izlerini, cildin aşınan kolajen katmanını, etrafsal ve genetik pek çok etkenin negatif tesirlerini çok kısa müddette ortadan kaldırmakta ve tek uygulama sonrasında bile cilde parlaklık kazandırabilmektedir.

Böylece daha canlı, daha sağlıklı yeni bir katman ortaya çıkar. Sağlıklı netice alınabilmesi için operasyon ayda bir ila dört seans kadar uygulanabilir.”

İLAÇLA REHABİLİTASYON
Dr. Sağlam, ilaç rehabilitasyonu ile alakalı ise şu bilgileri verdi:
“Retinoidler, şiddetli iltihaplı sivilcelerde ancak Ten Hastalıkları Uzman Hekimi hakimiyetinde kullanılabilen ağızdan alınan bir ilaçtır. A vitamini olan bu ilaçta en sık karşılaştığımız mesele cilt ve özellikle de dudak, burun ve göz mukozalarındaki kuruluktur. Bu hastalarda emin yarıyıllarda kan hakimiyeti yapılarak karaciğer işlevleri değerlendirilmelidir. Bu ilaca bağlı yan tesirleri eksiltmek için bireye uygun dudak gözetici kremler ile surat için bakım kremleri kullanılmalıdır. Aynı zamanda tüm iltihaplı sivilce hastalarında olduğu gibi iltihaplı sivilce izlerinin çoğalmaması, güneş kirlerinin oluşmaması ve duyarlılaşan cildin kesinlikle cilt tipine uygun yağ kapsamayan güneş gözeticileri ile UV ışınlarından korunması sağlanmalıdır.”

.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.