Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken İhtiyatlar

19.04.2021
188
Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken İhtiyatlar

Kış aylarında soğuk ve esintili hava cildi kurutuyor. Kuruyan cilt, kışın daha fazla eskiyor.
Kışın esen sert rüzgarlar ve kar, cildin daha fazla kurumasına ve tahriş olup bozulmasına neden oluyor. Daha mat bir görünüm kazanan cilt, negatif dış etmenlere karşı gayret edemiyor ve ihtiyarlama tesirleri çoğalarak buruşukluklara davetiye çıkarıyor. Cildin, yaşın yanı gizeme balanssız beslenme ve negatif dış etmenler sebebiyle ihtiyarladığını söyleyen uzmanlar, kış aylarında cildin ekstra bakım ve itina istediğini belirtiyor.
Soğuk hava cildi ihtiyarlatıyor Soğuk hava ve rüzgara bağlı olarak büyüyen kuruluğun özellikle alıngan ciltlerde daha aşikar olduğunu ve cilt ihtiyarlamasını artırdığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Arpi Tırpancı, soğukla beraber kalın elbiseler ve klimaların da cilt kuruluğunu artırdığını belirtiyor:
“Cildimizin natürel bir gözetici katmanı vardır, bu katman hastalıklar ya da fizik koşullar sebebiyle bozulabilir. Fizik koşullar en çok sıcak, soğuk, yıkanma, giyim, yaşadığımız etrafın özellikleri sebebiyle bozulabilir. Gözetici katmanın içindeki yağlanma ve ıslama oranları eksildiğinde iletkenlik bozulur ve tahriş olma özelliği çoğalır.”

Soğuk havanın özellikle sarihte kalan surat ve ellerde tesirli olduğunu vurgulayan Tırpancı’ya göre, alerji de varsa bu cins tahrişler daha şiddetli büyüyor:
“Pul pul ten dökülmesi, elimize kaba gelmesi, kaşıntı, kızarıklık, çatlama ve daha sonra egzama halini alması gibi bulgularla rahatsızlık verebilir.”
Soğuk enfeksiyonları tetikler Mesleksel olarak sarih havada çalışanlar, sarih havada spor yapanlar ve cildin iletkenliğini artırdığı için sıcak suyu çok kullananlar soğuktan daha çok etkileniyor. Dr. Tırpancı, tahriş, egzema, uçuk gibi soğukla tetiklenen enfeksiyonlar ile kuruluk sebebiyle tenin PH’sı ve florası değiştiği için çoğalan duyarlılığın kışın daha çok görüldüğünü söylüyor:
“Bir de Reynaud Belirtiyi var. Parmak uçlarında renk farklılığı, sızı ve spazmla izleyen hastalıkta o bölgeler solar, kızarır ve morarır. Üçlü renk farklılığı ile izleyen hastalık kışın daha çok ortaya çıkar.”
Kışın da güneş ışınlarından korunmalı Kışın cilt ihtiyarlamasına neden olan etkenlerden birinin de güneş kirleri olduğunu ifade eden Tırpancı, ‘Alıngan ciltlerde, tepkini olanlarda ya da surat ve ellerinde kiri bulunanlarda ültraviyole ışınları kış aylarında da tesirli olur. Özellikle ışıkla tesirleşen hastalığı olanların kışın da gözetici mahsuller kullanılması gerekir, aksi taktirde kirler çoğalır’ biçiminde konuştu.
Esas cilt bakımı bakımsızlık edilmemeli Dış etmenler sebebiyle cildin ihtiyarlamaması için kış aylarında da kesinlikle esas bakım yapılması gerektiğini söyleyen Tırpancı, cilt tipine ve kuruluğuna uygun ıslatıcı krem ve besleyicilerin kullanılmasını öneriyor:
“Kışın cilt bozucu tesirlerinden korunmak için eldiven, atkı, bere gibi bedeni dış faktörlerden dolaysız olarak gözetebilecek elbiseler giyilmeli. Hava akımı sağlayan ve nemliliği bozmayan elbiseler cildi bazı bakteri ve mantarlardan da gözetir. Cildi kurutmayacak banyo köpüğü, şampuan ve sabun mahsulleri ile banyo sonrası beden sütleri ile ültraviyole ışınlarından korunmak için SPF kapsayan mahsullerin seçim edilmesini öneriyorum.”
Tülay Sağlam – NTV

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.