Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tatilde kilonuzu koruyun

17.02.2021
195
Tatilde kilonuzu koruyun

Tatile çıktığımızda, hem tatilin tadını çıkarmak ayrıca de beslenmemize dikkatli olmak çoğumuz için büyük bir tasa olsa da; fiilen sanıldığı değin şiddet yok. Nasıl mı?

Emsey Hospital’dan Beslenme Uzmanı Emel Yılmaz konuyla ilgili manâlı ipuçlarını bizimle paylaştı.

Formda kalmak için egzersizin önemi nedir?

Sağlıklı bir şekilde beslenmek ve bununla beraber formda kalmak istiyorsak, bazı fedakârlıklar yapmak gerekiyor. “Kış aylarında hava koşulları bizim çalışma yapmamıza engel oluyor” diyenlerin, yaz döneminde spor yapmamak için artık hiçbir bahanesi kalmıyor. Her gün, en az yarım saat hareket etmekte fayda var. Sporu yalnızca formda kalmak için değil, bununla beraber sağlığımız açısından da umursamak gerekir. Sporun; diyabetliler, yüksek kolesterolü olanlar, ortopedik hastalar, kalp damar rahatsızlığı çekenler, gerginlik yaşayanlar için mecburi bir yaşam biçimi olduğu unutulmamalıdır.

Yaz aylarında formda kalmak için ne içmeli, ne yemeliyiz?

Sıcak havalardan dolayı sıvıya son derece gereksinim duyduğumuz bu dönemde bol su içmemiz, vücudumuzdaki toksinleri atmamıza destek olacaktır. Çay, kahve, meyve suları veya çorba gibi içecekler, su ile benzer işlemi görmediğinden kısıtlı içilmelidir. Unutulmamalıdır ama, vücudumuzun %75’i sudan ibarettir. bununla beraber, dıştan nem oranı ara sıra yüksek olduğundan ödeme karşı bol maydanoz, kereviz, ananas ve zencefil gibi besinler yememizde fayda vardır.

Sebze ve meyveyi fazla tüketiyor olmamız, bununla birlikte Akdeniz mutfağı yemekleri ile ağırlıklı olarak beslenmemiz bizi çok uğurlu kılar. Böylece yaz aylarında, kışın beceriksiz aldığımız vitaminlerin ve minerallerin açığını rahatlıkla kapatırız.

Yaz aylarının getirdiği dezavantajlar nelerdir?

Buraya değin saydıklarımız bizim için bir menfaat sağlasa da, yaz aylarının dezavantajları da var. Örneğin; ailece bir araya toplanmak, uzun süredir görmediğimiz arkadaşlarımızla uzun uzun sohbet etmek ya da yaz akşamların keyfini hariç tutmak için mangal yapmaya ne dersiniz? Keyif için bile olsa, hoş sohbetlerin eşliğinde yediklerimizi göz ardı edebiliyoruz. Bu yüzden böyle faaliyetlerde olası oldukça sebze, garnitür ya da salataları daha pozitif tüketmeye özen göstermeliyiz. Et porsiyonlarımız yalnızca o geceye kasıtlı olarak 200 g olabilir (jurnal et porsiyonumuz 100 g).

Yaz aylarının serinleticisi dondurmayı ne sıklıkla tüketmeliyiz?

Serinlemek amaçlı yediğimiz dondurmaları, haftada 1 kere yiyebiliriz. Aksi takdirde, dengeyi sağlayabilmek için, birazcık pozitif alıştırma yapmamız gerekir.

Kilo yapıcı besinler yerine neler yemeliyiz?

Kilo yapıcılar dediğimizde aklımıza ilk olarak pilav, makarna, bulgur ve ekmek geliyor. Bu besinleri kısıtlı almak şartıyla yiyebilirsiniz. Salatalarda yağları da unutmamak gerekir. Istikrarsız yağlardan fındık yağı, zeytinyağı ile soya yağını bire bir karıştırarak kullanırsak, sağlımız açısından daha yardımsever olur. Her ne kadar akıcı yağlar sağlığa yardımsever olsa da ve omega yağları içerse de, hepsinde bambaşka yağ çeşitleri mevcuttur. Unutmayın; sonuçta yağ yağdır ve 1 gram yağ 9 kcal’dir.

Bahçe keyfinde kuruyemişleri ölçülü miktarda tüketmeye dikkatli olmak gerekir. Karbonhidrat alımını bir yerden kısılmalı, aşırıya kaçılmamalıdır. Geç saatlerde, gün içinde yediklerimizden nedeniyle öyle doymadığımız ve bir şeyler yemeye gereklilik duyduğumuz anda, abur cubur yerine yoğurt yemek yemek ya da süt içmek seçim edilmelidir. Bu Nedenle, yoğurt ayrıca tok tutacak ayrıca de kalsiyum alımına yardım olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.