Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tavuk satın alırken ve pişirirken uyarı etmeniz gerekenler

18.02.2021
223
Tavuk satın alırken ve pişirirken uyarı etmeniz gerekenler

BESD-BİR tavuk alırken ve pişirirken uyarı edilmesi gereken noktaları bütün mutfak severler için bir araya getirdi.

İşte tavuğu satın alırken ve pişirirken dikkat etmeniz gerekenler:

Satın alırken ve pişirmeden önce

– Tavuk satın alırken ürünün markalı ve ambalajlı olmasına uyarı edilmelidir..

– Ürünün son tüketim tarihi mutlaka incelenmelidir.

– Ürünün soğuk zincirinin bozulmadığına ve gizleme koşullarının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

– Yani; tavuğun soğukta muhafaza edilmediği/soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır. Bunun için soğutuculardaki sıcaklık göstergeleri yoklama edilebilir.

– Tavuğun tazeliğini ve soğukluğunu koruması için ürünün alışverişte en sona bırakılması uygun olur. Böylelikle alışveriş süresi boyunca sepette bekleyen tavuk eti soğukluğunu kaybetmez.

– Alışveriş sonrası eve gelindiğinde tavuk etini oda sıcaklığında bekletmeden buzdolabına kaldırılmalıdır.

– Satın alınan tavuk dondurulmuş ise ve derhal pişirilmeyecekse ambalajıyla birlikte derin dondurucuda (-18°C’) 6 ay süreyle muhafaza edilebilir.

– Tavuk eğer buzdolabında çözündürülecekse yaklaşık 1 gün öncesinde derin dondurucudan çıkarılıp buzdolabına konulmalıdır. Çabucak çözündürmek için mikrodalga fırın da kullanılabilir.

– Satın alınan ürün buzdolabında (0-4°C) son yararlanma tarihine değin saklanabilir.

– Çözündürülmüş tavuk her tarafta dondurulmamalıdır.

– Tüketilmeyecek kısım çözündürmeden baştan dondurucuya koyulmalıdır.

– Çiğ tavuğun pişirme hazırlığında ve sonrasında eller, mutfak tezgâhı, kesme tahtası, bıçaklar sabunlu suyla tamamen yıkanmalıdır.

Haşlama

– Dondurulmuş tavuğu yerinde koşullarda çözündürdükten sonradan haşlamak iyi bir yöntemdir ve yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar.

– Tavuk etinin bütün pişmiş olması önemlidir. Önerilen süreye emrindeki kalarak ve suyu berraklaşana kadar haşlanmalıdır.

– Bir tavuğun yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en belirlenmiş yolu, bir yiyecek termometresi kullanmaktır. Termometre tavuğun eti yoğun ve astarlı yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir.

– Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği kavranabilir. Çatal batırıldığında meydana çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.

– Kesin almak için bir tutam tavuk eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılır.

Fırında kızartma

– Tavuğun kendi yağının içinde pişmesi ve nemini koruması, dolayısıyla daha leziz olması için fırın poşeti içinde pişirmek daha uygundur.

– Eğer fırın poşeti kullanmadan tepsi içinde pişirmek seçim ediliyorsa, pişme esnasında tavuğun kendi yağının, tepsinin manâsız kısımlarında birikerek yanmaması/kurumaması için küçük bir tepsi kullanılmalıdır.

– Tavuğun nar gibi kızarması isteniyorsa, pişmeye yakın tavuk fırından çıkarılıp ağız tadına kadar üstüne tereyağı veya ballı su sürülerek yeniden fırına verilebilir.

– Fırında pişirilecek bütün tavuklar dağıtılmış tarifler kullanılarak gerekli sürelerde marine edilebilir ve bu nedenle daha leziz sonuçlar elde edilebilir.

– Lezzetli sonuçlar edinmek için bütün tavuğun içine soğan, sarımsak, limon, adaçayı, kekik, defne yaprağı, portakal gibi tat artırıcı malzemeler de konulabilir.

Pişirme sonrası

– Tavuk eti, piştikten sonra sofrada tüketilene değin bir folyoya sarılırsa sıcaklığını, nemini ve yumuşaklığını gözetmek daha mümkün olur.

– Tavuk eti piştikten sonra anında tüketilmeyecekse oda sıcaklığında çok pozitif bekletmeden buzdolabında saklanmalıdır.

– Tavuk etini tükettikten sonra gelişen kısımları sonrasında ısıtırken nemini koruması için sarmak daha iyi netice verecektir.

– Tavuk piştikten sonradan bir yere taşınacaksa sarılarak ısı yalıtımlı bir barbar konmalıdır ve kısa sürede tüketilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.